Οι πρώτες βολές έπεσαν στις 4 Δεκεμβρίου, ανήμερα της εορτής της προστάτριας του πυροβολικού Αγίας Βαρβάρας, από την «αιώνια πόλη» από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά. Η συνέχεια δόθηκε με την συνέντευξη του πρωθυπουργού στην κρατική τηλεόραση λίγες μέρες μετά και επαναλήφθηκε σήμερα σε διεθνές επίπεδο με την συνέντευξη του Α. Τσίπρας στους Financial Times.
Στην Κυβέρνηση αντιδρούν στην παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά δυστυχώς η αντίδραση τους δεν έχει ουσιώδη χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός άλλωστε το δήλωσε ευθαρσώς στους FT, «η κυβέρνησή θέλει να εφαρμόσει τα μέτρα του προγράμματος διάσωσης όσο το δυνατόν γρηγορότερα», με στόχο να μπορέσει να εφαρμόσει στην συνέχεια τις πολιτικές της. Άρα θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του περιεχομένου δεν φαίνεται να υπάρχει. Όπως και η παρουσία ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα ελάχιστα θα διαφοροποιήσει τα μέτρα που θα ληφθούν.. Η κυβέρνηση με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα υποχρεωθεί να συμφωνήσει στην λήψη επώδυνων μέτρων τόσο στο ασφαλιστικό και το φορολογικό όσο και στις εργασιακές σχέσεις.
Το πρόβλημα για την κυβέρνηση, όπως μαθαίνω, ήταν μια πληροφορία που «έφτασε στα αυτιά της» στις αρχές του μήνα για μια εξαιρετικά άσχημη εισήγηση που δέχτηκε από στέλεχος του το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, σχετικά με την ποιότητα της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτή η πληροφορία ήταν που προκάλεσε τα αντανακλαστικά του Μεγάρου Μαξίμου.
Η ευκαιρία άλλωστε ήταν μοναδική για να αρχίσει να χτίζει σιγά σιγά την θέση της ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων του 2016, για την παρουσία ή όχι του Ταμείου στο πρόγραμμα και την επίδραση που θα έχει στις όποιες αποφάσεις για το ελληνικό χρέος.
Στην Κυβέρνηση μάλιστα πιθανολογούν ότι τα «ψωμιά» του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι ούτως ή άλλως μετρημένα, καθώς σχεδόν πουθενά όπου εφαρμόζουν τα προγράμματά τους δεν έχουν παραμείνει πάνω από τρία χρόνια. Μάλιστα υποστηρίζουν ότι ήδη το ΔΝΤ είναι παρών απών στο πρόγραμμα, καθώς έχει σχεδόν δύο χρόνια να εκταμιεύσει κάποια δόση προς την Ελλάδα.
Στην πλευρά του ΔΝΤ, δεν κρύβουν την δυσαρέσκειά τους για την χαλαρή αντιμετώπιση που τυγχάνει, όπως υποστηρίζουν, η Ελλάδα από τους Ευρωπαίους από το καλοκαίρι και μετά. Η δυσαρέσκεια φτάνει στο σημείο να τίθεται ως προϋπόθεση για την διατήρηση του ταμείου στο πρόγραμμα, την επιστροφή της διαπραγματευτικής ομάδας της τρόικας σε σκληρότερες θέσεις του παρελθόντως.
Ο τελευταίος λόγος και σε αυτή την περίπτωση αναλογεί στην Ευρώπη και ειδικά στον γερμανικό παράγοντα. Λέγεται μάλιστα ότι τελευταία έχει δραστηριοποιηθεί στο ελληνικό πρόγραμμα εκ νέου ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ειδικά μετά την ελλιπή ενημέρωση που είχε για την προώθηση του παράλληλου προγράμματος από ελληνική πλευράς στην Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα.
Φυσικά όλοι όσοι χειρίστηκαν ή απλά θυμούνται την πανικόβλητη ελληνική αναδίπλωση και απόσυρση του νομοσχεδίου, ξέρουν και τον τελικό νικητή της εν εξελίξει μέσω αποστολής μηνυμάτων διαπραγμάτευσης…
Facebook Comments