Από το Σεπτέμβριο, η Wall Street χάνει επενδυτικά κεφάλαια με διαρκώς αυξανόμενο ρυθμό και αυτό είναι άκρως ανησυχητικό για την πορεία του S&P 500 και των άλλων δεικτών στους επόμενους μήνες. Με βάση τα στοιχεία αυτά και με βάση την παρατήρηση της αγοράς μπορούμε να εξάγουμε κάποια συμπεράσματα, τα οποία παραθέτουμε παρακάτω.

28 12 15 equityflows

Έχοντας ως δεδομένη την ένταση της πτώσης των μετοχών κάθε φορά που υπάρχουν πωλήσεις αλλά και επιπλέον διαπιστώνοντας ότι βρισκόμαστε σε μια πλάγια τάση για πάνω από 18 μήνες, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι υπάρχει ένα συνεχές «ξεφόρτωμα» το οποίο έχει ενταθεί τους τελευταίους τρεις μήνες. Αυτό έχει ενεργοποιήσει από τη μια τη Fed και από την άλλη τα trading desks των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών, τα οποία μπορεί να πουλάνε αλλά την ίδια ώρα από άλλους λογαριασμούς αγοράζουν επιθετικά (με μόχλευση) για να ξαναπουλήσουν σε καλύτερες τιμές για τους πελάτες τους. Αν αυτό συμβαίνει, πρόκειται για πολύ άσχημη ένδειξη καθώς όταν το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων πραγματοποιηθεί, θα «σπάσουν» τα φρένα.

Μια ακόμα ένδειξη έχουμε και από το margin debt των επενδυτών του NYSE το οποίο παραμένει κάτω από το 1,00 για τέσσερις συνεχόμενους μήνες καθώς οι επενδυτές βλέπουν τα margin calls να χτυπούν ασταμάτητα. Το παρακάτω γράφημα δείχνει ότι οι μετοχές έχουν πολύ δύσκολο δρόμο μπροστά τους.

28 12 15 margindebt

Facebook Comments