Ανοιχτό άφησε ο Υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, το ενδεχόμενο πολιτικής παρέμβασης για τις υψηλές επιπρόσθετες χρεώσεις των τραπεζών στις ηλεκτρονικές διατραπεζικές συναλλαγές, σημειώνοντας ότι εξετάζεται εάν υπάρχει τρόπος να γίνει αυτό χωρίς να θιγούν οι κανόνες του ανταγωνισμού.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλη Κεγκέρογλου, ο κύριος Σταθάκης παραδέχτηκε ότι υπάρχουν υπέρογκες χρεώσεις από την πλευρά των τραπεζών σε μια σειρά ηλεκτρονικών διατραπεζικών συναλλαγών, οι οποίες δεν ακολουθούν την πρόβλεψη της κανονιστικής οδηγίας ότι η προμήθεια δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,2% έως 0,3% της αξίας της συναλλαγής.

Ακόμα πάντως και για την εφαρμογή της εν λόγω οδηγίας ο υπουργός οικονομίας, αρκέστηκε σε αοριστίες, παραπέμποντας, για τα πρόστιμα και το φορέα που θα τα επιβάλει στους παραβάτες, στην απόφαση που επίκειται από την Τράπεζα της Ελλάδος κ την υπουργική απόφαση που θα ακολουθήσει.

Κι αυτό παρότι, όπως ομολόγησε ο υπουργός, μελέτη των επαγγελματικών επιμελητηρίων διαπιστώνει διαφορετικές επιπρόσθετες επιβαρύνσεις ανά επιχείρηση και συγκεκριμένα:

–          0,5% – 1% για το 25% των επιχειρήσεων
–          οριακά πάνω από το 1% για το 65% των επιχειρήσεων
–          άνω του 1% για το 10% των επιχειρήσεων.

Facebook Comments