Ο Σύριζα καταρρέει και ο Τσίπρας ξέρει πολύ καλά ότι η κυβέρνησή του μετράει μέρες. Γιαυτό και δεν ήταν τυχαίο πως εχθές στην Σανταμικού τύπου εμφάνισή του απέφυγε να αναφερθεί στο ΠΑΣΟΚ και την Ένωση Κεντρώων, ενώ έστρεψε όλα του τα βέλη στον Μητσοτάκη και το Ποτάμι.
 
Το είχαμε δει ήδη πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου το κόλπο. Τότε που και οι ίδιοι δεν θεωρούσαν πιθανή την είσοδο των ΑΝΕΛ στη Βουλή και είχαν ήδη αρχίσει να γλύφουν το ΠΑΣΟΚ.Φυσικά όλα αυτά τελείωσαν με τους σφιχτούς εναγκαλισμούς Αλέξη και Πάνου στην εξέδρα της ακροδεξιοαριστεράς το βράδυ των εκλογών.
 
Θυμόμαστε όλοι επίσης τις εμμετικές διαρροές Παπά για δήθεν πρόταση του στο ΠΑΣΟΚ να μπει στην κυβέρνηση.
 
Είναι θέμα ωρών λοιπόν να δούμε και επίσημα το νέο σχέδιο διάσωσης Τσίπρα να ξετυλίγεται. Το νέο ψευτοδίλημμα που θεωρεί πως θα τον γλιτώσει από την πτώση.Τον Ιανουάριο ήταν Μνημόνιο Αντιμνημόνιο. Τον Σεπτέμβριο το Νέο εναντίον του Παλιού ( στο οποίο φυσικά κατέτασσαν και το ΠΑΣΟΚ). Τώρα θα είναι το δήθεν αντιδεξιό μέτωπο, το τάχα μου μέτωπο της Κεντροαριστεράς απέναντι στην Δεξιά.
 
Βλέπουμε ήδη την σχετική ρητορική με αναφορές σε Πορτογαλία και Ισπανία. Κωμικού τύπου συγκρίσεις, όταν ο Τσίπρας εδώ αντί να συμμαχήσει με τον Κουτσούμπα, εξασφάλισε τον θαυμασμό και προτίμησε την στήριξη του ακροδεξιού, ομοφοβικού και ρατσιστή Πάνου Καμμένου. Την μόνη “αντιμνημονιακή προίκα” του.
 
Το ΠΑΣΟΚ πολύ σωστά επιμένει σε αυτόνομη στρατηγική και δεν πέφτει στην παγίδα. Και ούτε πρέπει να πέσει στο μέλλον, διότι πίεση θα ασκηθεί και από τις εξελίξεις αλλά και από το εξωτερικό.
 
Ο Τσίπρας και η φασίζουσα αριστερά του δεν έχει καμία σχέση ούτε με την κεντροαριστερά, ούτε με το κέντρο, στο οποίο αυτή τη στιγμή κινείται το ΠΑΣΟΚ και η σημερινή του βάση. Ο Τσίπρας δεν μπορεί ούτε καν αριστερό μέτωπο να σχηματίσει, επέλεξε τους ακροδεξιούς και ως ιδεολογία του τον εθνολαικισμό,θα παραστήσει τώρα στα πρόωρα γεράματα τον σοσιαλδημοκράτη ή τον κεντρώο; Και ποιά εκδοχή της δεξιάς αποστρέφεται για να κάνει μέτωπο εναντίον της; Την Ακροδεξιά την έχει αγκαλιάσει, τον Καραμανλή τον έχει πολιτικό χορηγό, και όσον αφορά τον νεοφιλελευθερισμό, οι μεταλλωρύχοι είναι τα χαρακτηριστικά θύματα του Σκουρλέτιου Θατσερισμού, απότοκο μάλλον των χρηματιστών που διορίζουν συγγενείς τους ως μετακλητούς και του τρίτου σκληρότερου μνημονίου που υπέγραψαν.
 
Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν, δεν το αφορούν τα δήθεν αντιδεξιά μέτωπα των Τσίπρα Καμμένου Καραμανλή και σία.
 
Όταν η κυβέρνηση απωλέσει την πλειοψηφία της, και αναζητηθεί λύση, όρος για να μην πάμε σε εκλογές θα είναι ο Τσίπρας να απομακρυνθεί άμεσα από την πρωθυπουργία, ασχέτως της νέας πλειοψηφίας που θα δημιουργηθεί. Και καλό είναι να το λέμε και δημόσια από τώρα.Το ΠΑΣΟΚ να επιμείνει στην γραμμή του, κυβέρνηση μεγάλης πλειοψηφίας, με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής και με ( επιτέλους) κύρος και ικανότητες. Όροι αλλαγής της ποιότητας της διακυβέρνησης και επαναφορά της χώρας σε τροχιά ομαλότητας.
 
Ακόμα και αν η ΝΔ σε πρώτη φάση αρνηθεί την συμμετοχή της, το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να επιμείνει στην αλλαγή πρωθυπουργού. Είναι το ελάχιστο που θα πρέπει να απαιτήσει. Από κει και πέρα το σκηνικό θα έχει αλλάξει και μπορεί να συζητηθούν με τα κόμματα οι όροι και οι προϋποθέσεις για να αποφευχθούν οι εκλογές και η κρίση.
 
Το ΠΑΣΟΚ αντικειμενικά βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο κέντρο του πολιτικού συστήματος. Δεν ταυτίζεται ούτε με την Δεξιά Παράταξη, ούτε αναγνωρίζει κανενός είδους ιδεολογική συγγένεια με τον Σύριζα. Πρόσφατα ο κ.Παπαδημούλης, ζήτησε από την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να απομακρύνει τους αντισυριζαίους από το κόμμα της και να προσέλθει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με τον Σύριζα. Λυπάμαι που θα τον στεναχωρήσω, αλλά και οι 341,390 πολίτες που στήριξαμε την Δημοκρατική Συμπαράταξη στις τελευταίες εκλογές, είμαστε όλοι μπετόν αντισύριζα.Διότι ούτε καν εκπρόσωπο της αριστεράς θεωρούμε τον Τσίπρα που έχει μαγαρίσει όλα τα κειμήλια των αγωνιστών της. Αυτό μπορεί να το επικαλεστεί και η ηγεσία ως διαπραγματευτικό χαρτί στις συζητήσεις που θα γίνουν και στις πιέσεις που θα δεχτεί και από το εξωτερικό. Το να γίνουμε δεκανίκι του Τσίπρα είναι casus belli για την βάση μας, όποια κι αν είναι η ηγεσία, σήμερα ή στο μέλλον, στην Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ο Τσίπρας ο ίδιος με τον εκτσογλανισμό που εξέθρεψε στέρησε από τον εαυτό του και την δυνατότητα ευελιξίας έναντί του σε όλο το δημοκρατικό πολιτικό σύστημα, σε όρους βάσης πλέον και όχι ηγεσιών. Αυτό άλλωστε κυριάρχησε και στην εκλογή Προέδρου στην ΝΔ, μην παριστάνει πως δεν το βλέπει .
 
Ας μην καταπιέζεται λοιπόν ο κ.Τσίπρας, ας συνεχίσει να μας βρίζει. Δεν βαρέθηκε άλλωστε να γλείφει συνεχώς εκεί που έφτυνε;

Facebook Comments