Κοινή δήλωση η οποία ολοκληρώνει το 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ, σήμερα Τετάρτη, καθώς επίσης και κείμενο διμερούς συνεργασίας για την καινοτομία στον 21ο αιώνα υπέγραψαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. Οι δύο ηγέτες έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση – κατά την συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν – στο ζήτημα των συνεργασιών στον τομέα της οικονομίας και της ενέργειας, που αφορά κυρίως στη συζήτηση για δημιουργία δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω τερματικών σταθμών LNG στην Ελλάδα ή και κατασκευής αγωγών, αλλά και στη μεταφορά ηλεκτρισμού (euroasian interconnector).

Είχε προηγηθεί η τελετή υπογραφής συμφωνιών μεταξύ των αρμοδίων υπουργών των δύο χωρών για συνεργασία στους τομείς: του τουρισμού, της δημόσιας ασφάλειας και της πολιτικής προστασίας, των μεταφορών, της ενέργειας και των υδάτων αλλά και της διπλωματικής εκπαίδευσης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση εξαιρετικά χρήσιμη, εποικοδομητική και σημαντική και τόνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρόεδρος Νετανιάχου εξέφρασαν την κοινή βούλησή τους να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες συνεργασίες με απτά αποτελέσματα για την ανάπτυξη και την ευημερία των δύο χωρών και των λαών τους αλλά και για την ειρήνη και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε εξάλλου τη σταθερή πεποίθησή του ότι η προαγωγή της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών θα τους δώσει τη δυνατότητα να αναπτύξουν ένα πλαίσιο συνεργασίας και περιφερειακής ανάπτυξης που θα προάγει τη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Μπ. Νετανιάχου σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι ένας πραγματικός φίλος κι αυτή η φιλία μπορεί να αναπτυχθεί σε πραγματική συμμαχία για την ειρήνη, την πρόοδο και την ασφάλεια, μια φιλία και συνεργασία που ενισχύεται από τη σημερινή διακυβερνητική συνάντηση.
 

Facebook Comments