Δύσκολη και μαραθώνια ήταν η συνάντηση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργου Σταθάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τους εκπροσώπους των δανειστών την Τετάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις πρώτες επαφές του κυβερνητικού κλιμακίου υπό τους Γ.Σταθάκη και Ευκλ.Τσακαλώτο η πρόταση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό απορρίφθηκαν εν συνόλω και με συνοπτικές διαδικασίες.

Οι δύο υπουργοί πέρασαν εννέα δύσκολες ώρες στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, με το κλίμα σύμφωνα με πληροφορίες να είναι εκρηκτικό, καθώς το κουαρτέτο δεν έδειξε καμία διάθεση υποχώρησης για τους δημοσιονομικούς στόχους και το ασφαλιστικό.

Από πλευράς ΔΝΤ παρουσιάστηκε μία αντιπρόταση με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά και με κύριο άξονα την ανατροπή του σχεδίου της εθνικής σύνταξης, στην οποία έχει βασιστεί η πλευρά της κυβέρνησης. Μεταξύ των σημείων που απορρίπτουν οι θεσμοί φέρεται να είναι και η πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση των εισφορών κατά 1,5 μονάδα.

Κατόπιν αυτό των εξελίξεων και με την προοπτική ανατροπών στην στρατηγική της κυβέρνησης να είναι ορατή, ο προβληματισμός στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της Τρίτης ήταν έντονος.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι κατά τη συνεδρίαση του κομματικού οργάνου, τέθηκε εμφατικά από κάποια μέλη ακόμη και το ενδεχόμενο υιοθέτησης μίας πολιτικής ηρωικής εξόδου του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια αναζήτησης πολιτικής διεξόδου και απόκρουσης των σκληρών μέτρων που αντιπροτείνουν οι δανειστές.

Το ραντεβού των δανειστών με τον αρμόδιο για αυτό το θέμα, Γιώργο Κατρούγκαλο, που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη, αναβλήθηκε και θα πραγματοποιηθεί τελικά το μεσημέρι της Πέμπτης στις 14:00μμ, με φόντο την γενική απεργία κατά των προωθούμενων αλλαγών στο Ασφαλιστικό. Στις 15:30 είναι προγραμματισμένη η συνάντηση για ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και την κοινωνική στέγαση και μία ώρα αργότερα θα ακολουθήσει η διαπραγμάτευση για τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Στις 18:00, αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, θα τεθούν προς συζήτηση τα θέματα ανταγωνισμού και κλειστών επαγγελμάτων.

Για την καλύτερη προετοιμασία του ραντεβού της Πέμπτης με τους θεσμούς, ο κ. Κατρούγκαλος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα το Ασφαλιστικό. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εργασίας συνομίλησαν επίσης με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), Γιώργο Βερνίκο και Γιώργο Καρανίκα, για το ίδιο θέμα. 

Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούσε όλες αυτές τις ημέρες κυρίως ο υπουργός Εργασίας αλλά και άλλα κυβερνητικά στελέχη για να μετριάσουν τις αντιδράσεις στο εσωτερικό, έχουν γυρίσει τώρα μπούμπερανγκ:

1. Η ελληνική πλευρά διατείνεται ότι από την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών στους επαγγελματίες, επέρχεται μείωση εισφορών για όλους τους επιτηδευματίες με εισόδημα έως 10.000 ευρώ. Πράγματι αυτό ισχύει. Όμως εισοδήματα έως 10.000 ευρώ δηλώνουν οι 8 στους 10. Οι υπέρογκες αυξήσεις εισφορών στους ελάχιστους επαγγελματίες που δηλώνουν εισοδήματα 20.000 ευρώ ή και παραπάνω, δεν αρκεί για να καλύψει την «παραχώρηση» σε αυτούς που δηλώνουν τα λιγότερα. Η ελληνική πλευρά προσπαθεί να πείσει τους δανειστές ότι με τη μείωση εισφορών στους πιο αδύναμους, θα περιοριστεί το φαινόμενο της εισφοροαποφυγής που φτάνει στο 50%. Φαίνεται ότι το επιχείρημα δεν έχει τύχει ακόμη ανταπόκρισης καθώς αντίστοιχα εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το αν η υπερβολική αύξηση για τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα θα φέρει περισσότερη φοροδιαφυγή και κατά συνέπεια μείωση εσόδων για το δημόσιο.

2. Η φορολογική πρόταση που παραδόθηκε την Τρίτη στους δανειστές, φέρνει τεράστιες αυξήσεις φόρων στους έχοντες αποδοχές άνω των 40.000 ευρώ σε περίπτωση που οι φορολογούμενοι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες ή άνω των 60.000 ευρώ σε περίπτωση που είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι. Ο αριθμός αυτών των φορολογουμένων είναι πολύ μικρός για να φέρει σημαντικά έσοδα στα ταμεία του δημοσίου. Παρά την εξαντλητική φορολόγηση σε επίπεδα που δεν συναντώνται σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης (σ.σ ο συνδυασμός εισφορών και φόρων φέρνει κρατήσεις 50-58% σε όλους τους επαγγελματίες με εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ) τα έσοδα δεν αναμένεται να ενισχυθούν σημαντικά. Πόσο μάλλον όταν η πρόταση που διέρρευσε από το υπουργείο Οικονομικών φέρνει και μειώσεις φόρων για όσους δηλώνουν εισοδήματα έως 20.000 ευρώ από ελεύθερα επαγγέλματα δηλαδή για τη συντριπτική πλειοψηφία.

Ενώ σήμερα προγραμματίζεται ένας ακόμη γύρος διαπραγματεύσεων με αιχμή το ασφαλιστικό, ένα είναι βέβαιο: ακόμη δεν έχει φανεί το σύνολο των μέτρων που θα φέρει η ολοκλήρωση της διαδικασίας της πρώτης αξιολόγησης. Ακόμη και τώρα, λείπουν από το τραπέζι μέτρα συνολικού ύψους ακόμη και άνω των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Facebook Comments