Ορισμένοι από τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους εθνικής ασφαλείας ασκούν πιέσεις στον Μπαράκ Ομπάμα να εγκρίνει μια αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη και να ανοίξει ακόμη ένα μέτωπο κατά του ISIS. Ο Ομπάμα, όμως, είναι επιφυλακτικός και έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του να διπλασιάσουν τις προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης ενότητας στη Λιβύη, καθώς το Πεντάγωνο προσπαθεί να εξευγενίσει τους τρόπους ανάμειξής του. Η χρήση μεγάλου αριθμού αμερικανικών στρατευμάτων δεν εξετάζεται.

Οπως ανέφερε αυτή την εβδομάδα το Πεντάγωνο, ο αριθμός των μαχητών του ISIS στη Λιβύη αγγίζει τις 5.000-6.500. Πολλά νέα μέλη της οργάνωσης από τη Βόρεια Αφρική παραμένουν στη Λιβύη αντί να ταξιδέψουν στη Συρία ή το Ιράκ. Η ηγεσία του ISIS στη Συρία έχει στείλει τουλάχιστον έξι από τους σημαντικότερους αξιωματικούς του στη χώρα για να οργανώσουν τον πιο επικίνδυνο, σύμφωνα με Δυτικούς αξιωματικούς, πυρήνα από τους οκτώ που διαθέτει.

Οι σχεδιαστές της στρατηγικής του στρατού αναμένουν διαταγές σχετικά με το εάν η αμερικανική δραστηριότητα θα περιλαμβάνει αεροπορικούς βομβαρδισμούς, επιθέσεις ενάντια σ’ ένα εύρος στόχων ή απόσπαση κομάντο. Σε περίπτωση που υπάρξει στρατιωτική δράση, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ θα είναι υπεύθυνοι για την επίβλεψή τους.

Οταν ο Ομπάμα κάλεσε τους συμβούλους του για την εθνική ασφάλεια την Πέμπτη, ώστε να συζητήσει την κλιμάκωση της μάχης κατά του ISIS, τους ζήτησε να προετοιμάσουν κάθε στρατιωτικό μέτρο για την καταπολέμηση των ένοπλων μαχητών στη Λιβύη χωρίς να υπάρξουν επιπτώσεις στην πολιτική προσπάθεια για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Ο υπ. Αμυνας, Αστον Κάρτερ, περιέγραψε την προσπάθεια ως διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ πολιτικής διαδικασίας και προετοιμασίας για επέμβαση των ειδικών δυνάμεων. «Προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε να πάρουν τον έλεγχο της χώρας τους», είπε ο ίδιος.

Ο ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, δήλωσε από τη Ρώμη ότι η συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά του ISIS πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για να ανακόψει την πορεία της τρομοκρατικής οργάνωσης στη Λιβύη, δίνοντας έμφαση στην πολιτική λύση. «Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε κανείς στον κόσμο είναι ένα ψευδο-χαλιφάτο με πρόσβαση σε πετρέλαιο αξίας δισεκατομμυρίων», τόνισε.

Ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας θα παρείχε πιθανώς τις βάσεις στη Δύση για υποστήριξη της λιβυκής διοίκησης σε θέματα ασφαλείας. Αν και δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση σχετικά με το πότε θα επεκταθούν οι δράσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, αυτό αναμένεται σύντομα.

Facebook Comments