Οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές παραμένουν ιδιαίτερα δύσκολες καθώς καθημερινά τα μακροοικονομικά στοιχεία επιδεινώνονται, ενώ η στροφή των επενδυτών σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, ανατροφοδοτεί κινήσεις πανικού στις αγορές με αποτέλεσμα πλέον η πτωτική τάση να κινδυνεύει να εισέλθει σε ένα ακόμα πιο βίαιο πτωτικό σπιράλ.

Όλα δείχνουν ότι η απόφαση της Yellen να αυξήσει τα επιτόκια ήταν απόλυτα λανθασμένη καθώς έγινε πάνω σε μια φάση που η αμερικανική οικονομία έχει εξαντλήσει τα όριά της και οδεύει προς επιβράδυνση, η οποία αναμένεται ότι θα επιταχυνθεί και από τις διεθνείς εξελίξεις. Η Yellen πιέστηκε να αυξήσει τα επιτόκια καθώς πίστεψε ότι θα τραβήξει όλα τα κεφάλαια στην Αμερική, αλλά παράβλεψε ότι αυτά είχαν ήδη εισέλθει στη χώρα και ότι το δολάριο είχε αυξηθεί τόσο πολύ που είχε προκαλέσει ασφυξία στις επιχειρήσεις.

Η Yellen έκανε το λάθος να διαφοροποιήσει τη νομισματική της πολιτική σε μια περίοδο χρηματιστηριακής αναταραχής με μεγάλες οικονομίες να καταρρέουν και με τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες να έχουν υιοθετήσει αρνητικά επιτόκια. Παίρνω το ρίσκο της πρόβλεψης ότι η Yellen θα είναι η επόμενη που θα αναλογιστεί ένα τέτοιο λάθος και θα αναγκαστεί να οδηγήσει το δολάριο σε αρνητικά επιτόκια. Αυτό σημαίνει ότι το δολάριο θα βρεθεί και πάλι κάτω από ισχυρότατες πιέσεις και με τον τρόπο αυτό η αμερικανική οικονομία θα προσπαθήσει να γίνει ελκυστικότερη από τις υπόλοιπες.

Τα βλέμματα φυσικά παραμένουν στην Ευρώπη, αφού ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται υπό αμφισβήτηση με τους επενδυτές να πιέζουν μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες να αποκαλύψουν το πραγματικό μέγεθος των ζημιών που κρύβουν.

Τρεις γερμανικές, μια γαλλική και μια ελβετική τράπεζα βρίσκονται πρώτες μεταξύ των απωλειών που καταγράφουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από τις αρχές του 2016. Μετά από τις ζημιές για το τέταρτο τρίμηνο που ανακοίνωσαν οι περισσότερες από αυτές και οι οποίες ζημιές ήταν πολύ μεγάλες, οι επενδυτές είναι απόλυτα φυσιολογικό να υποθέτουν ότι υπάρχουν κι άλλοι κρυμμένοι σκελετοί.

Ασφαλώς και δεν είναι ότι καλύτερο να αναγκάζονται κολοσσοί να προβαίνουν σε δηλώσεις ή και σε διαψεύσεις ότι βρίσκονται ένα βήμα από τη χρεοκοπία. Χθες η Deutsche Bank μέσω του επικεφαλής της, δήλωσε ότι η κεφαλαιακή της βάση είναι πανίσχυρη για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πληρωμή και ότι δε συμμερίζεται τους φόβους της αγοράς. Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ένας άλλος επικεφαλής εταιρίας, της πετρελαϊκής Chesapeake Energy, διέψευδε το γεγονός ότι η εταιρία κατέθεσε αίτηση πτώχευσης προκειμένου να ανακόψει τις πιέσεις στη μετοχή που έφτασαν και το 30%.

Ένας ακόμα τραπεζικός εφιάλτης ακούει στο όνομα Non-Performing Loans (NPLs). Το παρακάτω γράφημα είναι αποκαλυπτικό και δείχνει ότι η Ιταλία είναι μια πολύ μεγάλη Ελλάδα.

Φυσικά υπάρχει και η Κύπρος, η οποία την ώρα που εκθειάζεται από τον Σόιμπλε ως ο καλός μαθητής που εφάρμοσε το μνημόνιο και βγαίνει από αυτό, τα NPLs είναι στο 45% και σύμφωνα με άλλες πηγές στο 65%, ενώ οργιάζει το παρασκήνιο για προσλήψεις δίχως προηγούμενο και για παροχές…πριγκιπικές…

Δε μπορούμε να μην αναφέρουμε ότι ο αποπληθωρισμός έχει και τις συνέπειές του. Όλο και περισσότερες χώρες βλέπουν τα επιτόκια των ομολόγων τους σε αρνητικά επίπεδα. Στον παρακάτω πίνακα, $7 τρισ. «καίγονται» σε αρνητικά επιτόκια.

Στον S&P 500 τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν λίγο καλύτερα πριν γίνουν πολύ χειρότερα. Το παρακάτω γράφημα απεικονίζει το margin debt και τον S&P 500. Κατά την άποψή μας, δεδομένης της μεταβλητότητας, οι αγορές έχουν εισέλθει σε μια περίοδο όπου οι πιέσεις θα είναι εκκωφαντικές και οι άνοδοι θα έχουν μεγάλο εύρος (140-200 μονάδες για τον S&P 500) και στη συνέχεια νέες μεγάλες απώλειες.

Όλα αυτά δείχνουν προς το χρυσό, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει μια επιθετική ανάκαμψη από τα χαμηλά των $1.047 και με βάση κάποιες πολύ χρήσιμες ενδείξεις, το 2016 θα μπορούσε να είναι η χρονιά του με τα κέρδη του να κυμαίνονται μεταξύ 30-35%. Αυτό συνεπάγεται ότι το δολάριο θα βρεθεί υπό ισχυρές πιέσεις και οι μετοχές θα κινηθούν με απώλειες μεγαλύτερες από 25%. Παραμείνετε στις οθόνες σας και διαρθρώστε κατάλληλα τα χαρτοφυλάκιά σας, καθώς τα λάθη των κεντρικών τραπεζών κοστίζουν ακριβά…

Facebook Comments