Σύμφωνα με τις προβλέψεις που είχαν κάνει όλοι οι διεθνείς οργανισμοί το 2015 και το 2016 η ελληνική οικονομία θα έμπαινε σε τροχιά ανάπτυξης. Ωστόσο, επέστρεψε στην ύφεση για το 2015 τουλάχιστον. Όμως, και για το 2016 τα στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά ενόψει της κοινωνικής έκρηξης που έχει προκαλέσει η πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στα μείζονα ζητήματα του ασφαλιστικού και του φορολογικού. Φυσικά αυτό αποτυπώνεται έντονα και στο χώρο της αγοράς εργασίας τόσο από την πλευρά των εργαζόμενων όσο και από την πλευρά των επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, από τα επίσημα στοιχεία που κατέγραψε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για το 2015, από τα οποία προκύπτουν τα εξής:

– Αύξηση κατά ποσοστό 8,53% στον αριθμό των χαμηλόμισθων εργαζομένων μεταξύ του 2014 και του 2015, με αποτέλεσμα οι αμειβόμενοι με «καθαρό» μισθό κάτω των 1.000 ευρώ να φτάσουν στα1.023.093 άτομα.

– Αύξηση κατά ποσοστό 8,92% στον αριθμό των εργαζόμενων με καθεστώς μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασία φτάνοντας τους 363.710

– Αύξηση σε ποσοστό 13,24% στον αριθμό των αμειβόμενων με μισθό από 501 – 600 ευρώ, κατά ποσοστό 10,56%  με μισθό 601 έως 700 ευρώ και κατά ποσοστό 8% με μισθό από 701 έως 800 ευρώ.

– 53.877 εργαζόμενοι δηλώθηκαν ως απασχολούμενοι σε περισσότερες από μία επιχειρήσεις.

– Το 1/3 των εργαζομένων εργάστηκε το 2015 για λιγότερες από 35 ώρες την εβδομάδα.

Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αυξήθηκαν κυρίως οι μικρές επιχειρήσεις, δείχνει ότι η κρίση στην αγορά και στην απασχόληση συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό και το 2015.

Το ίδιο, όμως, προμηνύει και η πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και για το 2016, καθόσον αποδεικνύεται καταστροφική για τις ίδιες τις επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, η αύξηση των εισφορών ως λύση στο ασφαλιστικό ανατρέπει εντελώς τους μέχρι σήμερα προϋπολογισμούς των επιχειρήσεων για το 2016 και φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο συρρικνώσεις, λουκέτα, αλλαγή έδρας, μαύρη εργασία και επιχειρηματική μετανάστευση. 

Μάλιστα, οι νέες συνθήκες στην αγορά εργασίας που θα επιβάλλει η φορολογική καταιγίδα του 2016 σε συνδυασμό με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών θα οδηγήσει στις εξής αλυσιδωτές  συνέπειες και στρεβλώσεις την απασχόληση:

Στις μεγάλες μονάδες και στους ομίλους, όπου δε  γίνεται να αλλοιωθούν οι συμβάσεις και οι συνθήκες απασχόλησης και αμοιβών, θα γίνουν συρρικνώσεις και αδρανοποιήσεις σημαντικών παραγωγικών τομέων  του κύκλου δράσης με ό,τι σημαίνει αυτό  για την  μείωση θέσεων εργασίας. Φυσικά, με τον τρόπο αυτό, οδηγείται   σε “χαρακίρι” και η ίδια η επιχείρηση, ιδιαίτερα αν πρόκειται για βιομηχανία, δεδομένου ότι, όπως προκύπτει από μελέτες των οργανώσεων της βιομηχανίας, μόνο για να συντηρηθούν οι  εν λειτουργία μεσαίες και μεγάλες παραγωγικές μονάδες της χώρας πρέπει άμεσα να επενδυθούν συνολικά 15 δισ. ευρώ. Και για να πορευθούν προς ανταγωνιστική ανάπτυξη πάνω από 100 δισ. ευρώ μέχρι το 2020.

Στις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις,  εκτός από τις απολύσεις, θα γίνει κανόνας η μεταβολή συνθηκών  απασχόλησης με αύξηση της μερικής απασχόλησης και της εκ περιτροπής εργασίας μέσα στην εβδομάδα, στο δεκαπενθήμερο ή στον μήνα.

Τέλος, στις μικρές και λεγόμενες ατομικές επιχειρήσεις θα πρυτανεύσει  η μαύρη εργασία, ενώ το νούμερο των 12.000  επιχειρήσεων που άλλαξαν έδρα και Τράπεζα, προβλέπεται να διπλασιασθεί.  

Κατά συνέπεια, το κοινωνικό κράτος με θέσεις εργασίας, εργασιακά δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες και ίση μεταχείριση των εργαζόμενων που επαγγέλλεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανύπαρκτο. Διότι δίχως ανάπτυξη κανένα κοινωνικό κράτος δεν μπορεί να παρέχει στους πολίτες ένα αποτελεσματικό δίκτυ προστασίας. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ πολεμά την ανάπτυξη και τιμωρεί τους πολίτες χρεώνοντάς τους το τίμημα των ελλειμμάτων και της ύφεσης που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έφερε.

Facebook Comments