Τις νέες βελτιωτικές προτάσεις της για το σύνολο των θεμάτων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα στην διαπραγμάτευση, παρουσίασε σήμερα Παρασκευή στους θεσμούς, μέσω τηλεδιάσκεψης, η ελληνική πλευρά.

Στόχος είναι να «ξεκλειδώσει» η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων, ώστε να έρθουν στη Αθηνά στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, και στη συνέχεια, στις αρχές Μαρτίου, να επιστρέψουν οι επικεφαλής των κλιμακίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις σε ό,τι αφορά στο ασφαλιστικό έχουν να κάνουν με το ποσό από το οποίο θα ξεκινά η περικοπή στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές.

Για το φορολογικό, οι διαπραγματεύσεις αφορούν το ύψος εισοδήματος από το οποίο θα ξεκινούν οι επιβαρύνσεις με την νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, την κλίμακα της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης καθώς και αυτή των ενοικίων.

Παράλληλα η μεγάλη διαφορά των δύο πλευρών εντοπίζεται στην σύνταξη του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, στην οποία παίζουν ρόλο και τα τυχόν δημοσιονομικά κενά.

Εν τω μεταξύ, συμφωνία να επιστρέψουν άμεσα οι θεσμοί στην Αθήνα αλλά και να προχωρήσει γρήγορα η πρώτη αξιολόγηση, υπήρξε στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με κυβερνητικές πήγες.

 

Νίκος Φιλιππίδης

Facebook Comments