Στην Αμερική, όλοι προσπαθούν να αποδείξουν ότι η οικονομία βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση. Από τον Πρόεδρο Ομπάμα, μέχρι και τους γνωστούς hedge fund managers. Αν αυτό αποτελούσε μια πραγματικότητα, θα έπρεπε ο Αμερικανός καταναλωτής να είναι σε θέση να αγοράζει διαρκώς και ο κλάδος λιανικών πωλήσεων να βρίσκεται σε άνθιση.

Αντ’ αυτού όμως, η εικόνα που υπάρχει στον κλάδο λιανικών πωλήσεων στην Αμερική, είναι πλήρως αρνητική. Μεγάλες αλυσίδες του λιανικού εμπορίου αναγκάζονται να κλείσουν δεκάδες ή ακόμα και εκατοντάδες καταστήματα.

Ο επικεφαλής του κολοσσού Sears, σε γράμμα που απέστειλε προς τους μετόχους τους, εξηγούσε ότι η αλυσίδα θα πρέπει να προχωρήσει σε ριζική αναδιάρθρωση μετά από τις ζημιές ύψους $580 εκατ. μόνο το τέταρτο τρίμηνο του 2015. Το γράμμα καταλήγει υπερτονίζοντας ότι η καταναλωτική συμπεριφορά έχει αλλάξει άρδην. Η Sears, θα κλείσε 50 καταστήματα.

– Η Sports Aythority αναμένεται να καταθέσει αίτηση χρεοκοπίας το Μάρτιο. Από τα 450 καταστήματα που διαθέτει, τα 200 βρίσκονται σε διαδικασία κλεισίματος.

– Η Target έκλεισε 12 καταστήματα.

– Η BestBuy, έκλεισε 30 καταστήματα το 2015 και αναμένονται να ακολουθήσουν κι άλλα.

– Η Office Depot σχεδιάζει να κλείσει 400 καταστήματα εντός του 2016.

– Η Wall-Mart έκλεισε 269 καταστήματα παγκοσμίως, με τα 169 να είναι εντός Αμερικής.

– Η K-Mart αναμένεται να κλείσει περί τα 30 καταστήματα.

– Η J.C. Penney έχει ήδη κλείσει 40 και αναμένεται να κλείσει ακόμα 47 καταστήματα.

– Η Macy’s θα κλείσει 36 καταστήματα και θα απολύσει 2.500 υπαλλήλους.

– Η GAP αναμένεται να κλείσει 175 καταστήματα.

Ο κατάλογος πραγματικά δεν έχει τέλος. Κολοσσιαίες επιχειρήσεις πραγματοποιούν ένα απίστευτο downsize στα μεγέθη τους. Και αυτό φαίνεται ότι είναι μόνο η αρχή.

Χρηματιστηριακά, ο κλάδος του retail, έχει δεχθεί ένα πλήγμα, αλλά βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης. Με βάση όλα τα παραπάνω, η ανοδική αυτή αντίδραση, αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για όσους θέλουν να απολαύσουν την επόμενη πτώση των αγορών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Από όλα τα παραπάνω, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να επαναλάβουμε την εκτίμησή μας ότι: το 2016, η αμερικανική οικονομία, θα δει την ανεργία της να αυξάνεται σημαντικά και να βάζει τέλος στην πτωτική της πορεία.

 

Facebook Comments