Οι ρυθμοί της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης έχουν εντατικοποιηθεί υπό το βάρος του προσφυγικού και της ενδοκυβερνητικής κρίσης. Οικονομικό επιτελείο και κουαρτέτο συναντώνται σήμερα με στόχο να ολοκληρωθεί στις βασικές της γραμμές, αν είναι δυνατόν και αύριο.

Καθώς οι χθεσινές συναντήσεις απέβησαν άκαρπες στα καυτά μέτωπα, παρά τα σημεία σύγκλισης, νέα ραντεβού έχουν προγραμματισθεί για το μεν Ασφαλιστικό στις 13:00 το δε Φορολογικό στις 16:00.

Το αφορολόγητο παραμένει μεγάλο “αγκάθι” μεταξύ των δύο πλευρών και η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα χάσει αυτή τη μάχη. Οι δανειστές και ιδίως το ΔΝΤ πιέζουν για μείωση του αφορολόγητου στα επίπεδα των 8.000 ευρώ από 9.500 ευρώ που είναι σήμερα. Η κυβέρνηση διαφωνεί, καθώς η μείωση θα επιβαρύνει τα χαμηλά εισοδήματα, αλλά όπως δήλωσε χαρακτηριστικά το βράδυ της Τετάρτης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Το αφορολόγητο είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει».

Στο τραπέζι του φορολογικού βρίσκονται, μεταξύ άλλων, οι αλλαγές στην φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους – που θα κλείσουν μαζί με το αφορολόγητο, στο καθεστώς φορολόγησης των ενοικίων καθώς και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Για τους επαγγελματίες εξετάζεται σύμφωνα με πληροφορίες το ενδεχόμενο να φορολογούνται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος που θα ισχύει για τους μισθωτούς χωρίς το αφορολόγητο.

Αναφορικά με τα ενοίκια η πρόβλεψη του προγράμματος οικονομικής πολιτικής για αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από το 11% στο 15% για τα εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35% για τα υψηλότερα μένει ανοιχτό προς συζήτηση.

Facebook Comments