Με πρωτοβουλία της Ολλανδικής Προεδρίας, οι υπουργοί Εσωτερικών και Ασφάλειας της ΕΕ συνεδριάζουν σήμερα το απόγευμα εκτάκτως στις Βρυξέλλες, δύο μόλις ημέρες μετά το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα των τζιχαντιστών στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών.

Η σημερινή συνεδρίαση έχει διπλό στόχο, αφενός να εκφραστεί η καθολική συμπαράσταση των κρατών μελών στο λαό του Βελγίου και αφετέρου να επιταχυνθούν όλες εκείνες οι ενέργειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Τον περασμένο Νοέμβριο μετά τις επιθέσεις των τζιχαντιστών στο Παρίσι, οι χώρες της ΕΕ είχαν συμφωνήσει να προωθήσουν μια σειρά μέτρων που θα βελτίωναν την ασφάλεια των πολιτών, ωστόσο τα περισσότερα από αυτά παραμένουν είτε στο τραπέζι του Συμβουλίου, είτε στην Ευρωβουλή.

Για παράδειγμα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επικαλούμενο την προστασία των προσωπικών δεδομένων, καθυστερεί τη λήψη απόφασης για την πρόσβαση των διωκτικών αρχών σε στοιχεία των ταξιδιωτών στις εσωτερικές πτήσεις στην ΕΕ. Μάλιστα, ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς χθες από τις Βρυξέλλες κάλεσε την Ευρωβουλή να υιοθετήσει τη νέα νομοθεσία εντός του Απριλίου.

Έμφαση στα εξωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν

Η πρόταση της Κομισιόν για την πανευρωπαϊκή καταγραφή, αλλά και τον περιορισμό των πυροβόλων όπλων, δεν έχει τεθεί ακόμη σε ισχύ, παρά το γεγονός ότι όλοι συμφωνούν στη λήψη του μέτρου. Επίσης, η πρόταση της Κομισιόν για συστηματικούς ελέγχους όλων των Ευρωπαίων πολιτών στα εξωτερικά σύνορα της ζώνης του Σένγκεν δεν έχει ακόμη υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ.

Ένα άλλο θέμα που προβληματίζει είναι η απροθυμία των μυστικών υπηρεσιών των κρατών μελών να εντάσσουν όλα τις πληροφορίες τους σε σχέση με την τρομοκρατία σε μια κοινή βάση δεδομένων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αστυνομίας, δηλαδή της Europol. Εάν υπήρχε αυτή η συνεργασία ίσως να είχαν αποφευχθεί οι επιθέσεις και στο Παρίσι.

Για όλα τα παραπάνω θέματα οι υπουργοί Eσωτερικών και Aσφάλειας των κρατών μελών αναμένεται να ανανεώσουν τη δέσμευσή τους να τα προωθήσουν άμεσα. Θα επαναλάβουν επίσης τη δέσμευσή τους να καταλήξουν μέχρι τον Ιούνιο σε οριστικές αποφάσεις για τη σύσταση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας συνοριοφυλάκων και ακτοφυλάκων, η οποία θα επιφορτιστεί με τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ζώνης του Σένγκεν.

Facebook Comments