Η Janet Yellen κινδυνεύει να αποδειχθεί η πιο επικίνδυνη κεντρική τραπεζίτης που πέρασε ποτέ από κεντρική τράπεζα αναπτυγμένης οικονομίας. Δύσκολα μπορεί να ξεχάσει κανείς πως στην πρώτη της συνέντευξη Τύπου ως κεντρική τραπεζίτης, προκάλεσε πανικό στις αγορές με δηλώσεις που δεν έπρεπε να γίνουν. Στη συνέχεια, αφού προετοίμασε το έδαφος για μια αύξηση επιτοκίων το Σεπτέμβριο και έκανε τους πάντες να το πιστέψουν, έκανε πίσω υπό το βάρος της χρηματιστηριακής πτώσης. Και τέλος το Δεκέμβριο, αποφάσισε να αυξήσει τα επιτόκια του δολαρίου γιατί έτσι έλεγαν τα εγχειρίδια νομισματικής τα οποία διδάσκει στο πανεπιστήμιο.

Χθες, ήρθε μια άλλη αλλαγή κατεύθυνσης. Λίγες μόλις ημέρες μετά την απόφαση της Fed για τα επιτόκια, η Yellen σε ομιλία της εμφανίστηκε τόσο ανήσυχη για την πορεία του πληθωρισμού και της παγκόσμιας οικονομίας, όσο κανείς… Και φυσικά, οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν ένα panic buying σε risk assets και έστειλαν το δολάριο στα τάρταρα. Η χθεσινή ομιλία της Janet Yellen, επιβεβαιώνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο δυο πράγματα.

Πρώτον, την άποψή μας ότι η Fed στην καλύτερη περίπτωση θα προχωρήσει σε μόλις μια αύξηση επιτοκίων για το 2016. Δεύτερον, ότι στη Σύνοδο της Σανγκάης, οι κεντρικοί τραπεζίτες αποφάσισαν να κινούνται παράλληλα. Και όπως είναι εμφανές, η Fed είχε αποκλίσεις από τη διαδρομή αυτή.

Το θέμα είναι ότι οι αγορές βρήκαν μια ακόμα στήριξη, στα λόγια της Yellen και εκεί που όλα έδειχναν ότι χάνουν σταδιακά έδαφος, ξαφνικά βρέθηκαν και πάλι σε θέση ισχύος. Το ποιος αγοράζει είναι εμφανές γιατί οι insiders πουλάνε και οι επαγγελματίες αγοράζουν puts.

Παρόλα αυτά, εκτιμώ ότι η άνοδος είναι μια αντίδραση που στις επόμενες ημέρες θα εξασθενίσει. Ο λόγος είναι ο εξής: η Wall Street ανεβαίνει όσο οι προσδοκίες για μια αύξηση επιτοκίων αυξάνονται. Αυτό συμβαίνει γιατί οι επενδυτές θεωρούν ότι είναι ένα πρώτο απαραίτητο βήμα σε μια οικονομία που πηγαίνει καλά. Το παρακάτω γράφημα είναι απόλυτα ξεκάθαρο. Η απόκλιση που υπάρχει είναι μεγάλη και από χθες έγινε ακόμα μεγαλύτερη.

30 03 16 fedspx

Σχετικά με τον πληθωρισμό και τις πληθωριστικές προσδοκίες των αγορών, η Yellen φαίνεται ότι διαβάζει άλλο βιβλίο… Το παρακάτω γράφημα δείχνει ότι οι αγορές δε συμφωνούν με τις εκτιμήσεις της Fed για τον πληθωρισμό.

30 03 16 inflation

Τα σχόλια της Yellen ενεργοποίησαν εκ νέου αγοραστές στο χρυσό και όλα δείχνουν ότι έχουμε την έναρξη μιας νέας ανοδικής περιόδου. Οι αγορές είναι το καλύτερο σενάριο για το πολύτιμο μέταλλο. Σχετικά με τον S&P 500, αρνούμαστε να αγοράσουμε ένα ράλι σχεδόν 14% σε ένα μήνα, σε μια οικονομία που δεν τα καταφέρνει περίφημα. Σήμα για πωλήσεις δεν έχουμε ακόμα, αλλά είναι απόλυτα βέβαιο ότι σε μερικές εβδομάδες θα είμαστε αρκετά χαμηλότερα.

Facebook Comments