Η BNP Paribas έχει πρόσφατα αναθεωρήσει την πρόβλεψή της για το δομικό πληθωρισμό ελαφρώς προς τα επάνω, ως αποτέλεσμα της εκπληκτικής ανοδικής πορείας των τιμών

Οι πρόσφατες απροσδόκητα ευνοϊκές εκπλήξεις στον δομικό πληθωρισμού έχουν τραβήξει την προσοχή των αγορών και οι επενδυτές αναρωτιούνται αν η δυναμική αυτή θα διαρκέσει.  Η BNP Paribas έχει πρόσφατα αναθεωρήσει την πρόβλεψή της για το δομικό πληθωρισμό ελαφρώς προς τα επάνω, ως αποτέλεσμα της εκπληκτικής ανοδικής πορείας των τιμών κατά τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Ωστόσο, η τράπεζα εκτιμά ότι ο δομικός πληθωρισμός βάσει του ΔΤΚ θα εξομαλυνθεί τους επόμενους μήνες, αντί να συνεχίσει να επιταχύνεται. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΒΝΡ, αναμένουμε ένα μέσο όρο 2,3% σε ετήσια βάση για το 2016, πριν επιβραδυνθεί σε 2,1% κατά μέσο όρο το 2017.

Ως αντεπιχείρημα στην παραπάνω πρόβλεψη, κάποιοι έχουν επισημάνει την πρόσφατη συμπεριφορά του ΔΤΚ» της Fed στην Ατλάντα, το οποίο άγγιξε ένα υψηλό μέτα την κρίση επίπεδο στα 2,5% (ετησιοποιημένα) το Φεβρουάριο. Παρόλο που η λογική για ένα «στατικό» ΔΤΚ μπορεί να ισχύει στη θεωρία, δεν ισχύει πάντα το ίδιο για τη σημασία που έχει στη βραχυπρόθεσμη πορεία του δομικού πληθωρισμού. Συγκεκριμένα, η ΒΝΡ εκτιμά ότι οι τιμές των υπηρεσιών ιατρικής φροντίδας θα αυξηθούν πιο αργά μέσα στους επόμενους τρεις μήνες και αυτό από μόνο του θα πρέπει να συγκρατήσει κάποια από τη δυναμική του πυρήνα του ΔΤΚ.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, ο ετήσιος ρυθμός του δομικού πληθωρισμού βάσει του ΔΤΚ αυξήθηκε 0,6 ποσοστιαίες μονάδες, από 1,7% στο 2,3% σε ετήσια βάση. Ο ετήσιος βασικός πληθωρισμός στο τομέα των αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκε κατά περίπου 0,6 ποσοστιαίες μονάδες κατά την περίοδο αυτή, για τα εμπορεύματα σε 0,1% από -0,5% σε ετήσια βάση και για τις υπηρεσίες στο 3,1% από 2,5% σε ετήσια βάση. Οι τιμές των υπηρεσιών συνθέτουν ένα μεγαλύτερο μερίδιο του πυρήνα του ΔΤΚ από τις τιμές των εμπορευμάτων (75% έναντι 25%) και έχουν οδηγήσει το μεγαλύτερο μέρος (περίπου 77%) της αύξησης του βασικού πληθωρισμού.

O «στατικός» ΔΤΚ απομονώνει τις τιμές που δεν αλλάζουν συχνά και που φαίνονται να περιέχουν ένα συστατικό των προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Δεδομένου ότι πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό είναι ένας σημαντικός καθοριστικός παράγοντας για τον μελλοντικό πληθωρισμό, μέτρα όπως ο «στατικός» ΔΤΚθα μπορούσε να είναι ένας καλός προγνωστικός δείκτης του πληθωρισμού για το πού θα βρίσκεται την επόμενη περίοδο. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους καθιστούν αβέβαιο το αν πράγματι οι κινήσεις σε ορισμένες κολλώδη τιμές θα είναι ενδεικτικές της γενικότερης εξέλιξης των τιμών βραχυπρόθεσμα. Για παράδειγμα, κλυδωνισμοί στα διάφορα μέτρα έρευνας των μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό δεν έχουν στατιστικώς σημαντικές επιπτώσεις στο «κολλώδες ΔΤΚ»  του πληθωρισμού. Επιπλέον, αν οι τιμές για τις υπηρεσίες ιατρικής φροντίδας κινηθούν σχετικά κοντά στην ιστορική τάση τους (από το 2000), όπως έχουν κάνει κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους, ενδεχομένως θα δούμε μια επιβράδυνση στη δυναμική τόσο του κολλώδες όσο και του δομικού του πληθωρισμού βάσει του ΔΤΚ.

Ο ετήσιος πληθωρισμός των υπηρεσιών ιατρικής φροντίδας, έχει ανέλθει περισσότερο από 200 μονάδες βάσης στους τελευταίους 12 μήνες, στα 3,9% το Φεβρουάριο του 2016 από 1,8% (ετησιοποιημένα) που ήταν  το Φεβρουάριο του 2015. Το βάρος των υπηρεσιών ιατρικής περίθαλψης στο πυρήνα του ΔΤΚ είναι 8,4%. Ως εκ τούτου, η βελτίωση σε αυτό το στοιχείο και μόνο αντιπροσωπεύει περίπου το 0,2 ποσοστιαίες μονάδες (περίπου 30%) από τις 0,6 ποσοστιαίες μονάδες αύξησης του ετήσιου δομικού πληθωρισμού κατά το τελευταίο έτος.

Facebook Comments