Σήμερα αναμένεται η κατάθεση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τη διευθέτηση ζητημάτων που σχετίζονται με την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, το νομοσχέδιο (το οποίο αναμένεται να κατατεθεί με τη διαδικασία του επείγοντος) προβλέπει την πλήρη ενσωμάτωση της αναθεωρημένης Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2013/32 για τις κοινές ευρωπαϊκές διαδικασίες στη χορήγηση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας. Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση γενικής γραμματείας Υποδοχής στο υπουργείο Εσωτερικών και τη μετονομασία της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, που θα υπάγεται στη συγκεκριμένη γραμματεία, σε Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΥΠΥΤ). Στο νομοσχέδιο προωθείται, επίσης, η επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης αιτημάτων διεθνούς προστασίας (ασύλου), έτσι ώστε η διαδικασία να μην υπερβαίνει τις 14 ημέρες.

Στο νομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνεται η νομοθετική αναγνώριση της Τουρκίας ή άλλης χώρας, ως ασφαλούς τρίτης χώρας, εν αναμονή μάλλον σχετικών ρυθμίσεων που πρέπει να υιοθετηθούν από την Αγκυρα.

Εκκληση για συνεννόηση και συνεργασία προς τους δήμους όλης της χώρας απηύθυνε, χθες, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Π. Κουρουμπλής, μιλώντας στο Δ.Σ. της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας. Αν κατανεμηθεί το βάρος σε όλη τη χώρα, η αντιμετώπιση του προσφυγικού θα είναι και πιο διαχειρίσιμη και πιο δίκαιη, είπε, συμπληρώνοντας ότι έχει ήδη ξεκινήσει παράλληλα έναν γύρο επαφών με τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων, επαφές που θα ολοκληρωθούν το Σαββατοκύριακο.

Ο κ. Κουρουμπλής ενημέρωσε το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ότι ήδη έχει κατανεμηθεί το ποσό των 2,8 εκατ. ευρώ στους δήμους, που επωμίζονται το βάρος του προσφυγικού και ότι είναι σε εξέλιξη νέα κατανομή πόρων. Επίσης ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι καταβάλλονται προσπάθειες εκ μέρους της κυβέρνησης για την απευθείας ενίσχυση δήμων και περιφερειών μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Το ζήτημα έχει τεθεί στον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ. Αβραμόπουλο, όσο και σε ευρωπαϊκούς φορείς, ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια των ευρωπαϊκών κανονισμών. Ο κ. Κουρουμπλής διαβεβαίωσε πως θα αντιμετωπιστούν όλα τα εκκρεμή θέματα, όπως διάθεση προσωπικού, υπηρεσιών, δαπανών κ.λπ., με σχετικό νομοσχέδιο-«σκούπα».

Από την πλευρά των δημάρχων, τονίστηκε η θέληση των ΟΤΑ της χώρας να συμβάλουν στο προσφυγικό, όπως άλλωστε έχουν κάνει μέχρι τώρα. Αυτό, όμως, μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο του διεθνούς και ελληνικού δικαίου, καθώς και στα όσα προβλέπει η Διεθνής Σύμβαση για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις και αιτήματα.

Έντυπη

Facebook Comments