Ρύθμιση των 100 δόσεων – Πρωταπριλιάτικα (και μη) ψέματα
Η έναρξη της διαδικασίας υποβολής των φετινών δηλώσεων, μετά τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν
Η έναρξη της διαδικασίας υποβολής των φετινών δηλώσεων, μετά τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν
Η έναρξη της διαδικασίας υποβολής των φετινών δηλώσεων, μετά τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν, όσο και αν καθυστερεί, κάποια στιγμή θα είναι γεγονός.
Η κατάργηση του ΕΝ.Φ.Ι.Α ή όπως θα καταλήξει να ονομάζεται ο φόρος κατοχής ακίνητης περιουσίας, για να τιμήσουμε και την σημερινή ημέρα, αποδείχθηκε αναδρομικό πρωταπριλιάτικο αστείο…
Συνδυάζοντας, λοιπόν, όλα τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι θα δημιουργηθούν νέες οφειλές σχεδόν στο σύνολο των φορολογουμένων…
Το θέμα όμως δεν είναι αυτό…
Γνωρίζουμε ότι ο φόρος εισοδήματος αλλά και ο φόρος περιουσίας είναι από τους πρωταθλητές των ληξιπρόθεσμων οφειλών τα τελευταία χρόνια. Η σκέψη, λοιπόν, ότι θα πληρωθούν όλα εμπρόθεσμα, σίγουρα αποτελεί και αυτή ένα πρωταπριλιάτικο αστείο, άρα δεδομένο είναι ότι θα δημιουργηθούν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Το πρόβλημα όμως μεγαλώνει όταν υπάρχει η ρύθμιση του Ν. 4321/2015, η γνωστή σε όλους μας «ρύθμιση των 100 δόσεων» μιας και η διατήρησή της εξαρτάται απόλυτα και από την μετέπειτα πορεία του φορολογούμενου απέναντι στις νέες οφειλές του.
Προχτές βρέθηκα τυχαία σε μια Δ.Ο.Υ και προσπαθώντας να λύσω τον γόρδιο δεσμό που λέγεται «απώλεια ρύθμισης των 100 δόσεων του Ν. 4321/2015» που με προβλημάτιζε επισκέφθηκα το αρμόδιο Δικαστικό τμήμα της Δ.Ο.Υ.
Έκπληκτος σε συζήτηση με την προϊσταμένη του Δικαστικού τμήματος, ενημερώθηκα πως, όταν υπάρχει ληξιπρόθεσμη οφειλή, η αίτηση για πάγια ρύθμιση της νέας οφειλής δεν πρέπει να γίνεται ηλεκτρονικά, αλλά με χειρόγραφή αίτηση στο Δικαστικό τουλάχιστον την ίδια μέρα που η οφειλή θα καταστεί ληξιπρόθεσμη και η πάγια ρύθμιση θα δημιουργηθεί από αυτούς.
Με απορία ρωτάω πού αναφέρεται αυτό από τη στιγμή το σύστημα του taxis μου δίνει την δυνατότητα να ρυθμίσω ηλεκτρονικά.
Ως απάντηση, με παρέπεμψε στον νόμο 4174/2013 άρθρο 43, στον 4152/2013, και στον Ν. 4321/2015.
Ανατρέχοντας λοιπόν αντίστοιχα και εγώ στους νόμους, ανακάλυψα πως δεν γίνεται μνεία πουθενά για χειρόγραφή αίτηση, αλλά απλά για αίτηση.
Συγκεκριμένα ο Ν. 4174/2013 άρθρο 43 (παγία ρύθμιση) αναφέρει:
«Άρθρο 43
Πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών -τμηματικής καταβολής σε δόσεις
Μετά από αίτηση του φορολογουμένου πριν ή μετά τη λήξη της προθεσμίας καταβολής φόρου, η Φορολογική Διοίκηση δύναται να εγκρίνει πρόγραμμα ρύθμισης καταβολής των φορολογικών οφειλών σε μία ή περισσότερες δόσεις, εφόσον ο φορολογούμενος επικαλείται και αποδεικνύει ότι αντιμετωπίζει οικονομική αδυναμία για την καταβολή του φόρου στη νόμιμη προθεσμία και ότι έχει τη δυνατότητα συμμόρφωσης με το πρόγραμμα ρύθμισης. Το πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα έτος.»
Αναρωτιέμαι αν τόσο καιρό έκανα σωστά που ρύθμιζα τρέχουσες οφειλές πελατών με την παγία ρύθμιση των 12 δόσεων ηλεκτρονικά, ώστε να μην χάσουν οι άνθρωποι την μεγάλη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Ο νόμος 4321/2015, όπως διαμορφώθηκε μετά την ψήφιση του Ν.4336/2015, αναφέρει τα εξής:
Η ρύθμιση απόλλυται, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής, σύμφωνα με τα στοιχεία της αρχικής βεβαίωσης και την άμεση επιδίωξη της είσπραξής της με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα, εάν ο οφειλέτης:
α) δεν καταβάλλει 2 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου οκταμήνου της ρύθμισης ή μετά την πάροδο του οκταμήνου δεν καταβάλλει 3 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις ή καθυστερήσει την καταβολή των 3 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα,
β) δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός 3 μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους,
γ) Έχει ενταχθεί στη ρύθμιση με εσφαλμένες βεβαιώσεις,
δ) δεν εξοφλεί τις νέες, μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση του παρόντος νόμου, οφειλές του, εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους.
Κατ εξαίρεση, και όχι πέραν της 31.12.2017, η ρύθμιση δεν απόλλυται, εάν οι νέες οφειλές εξοφληθούν εντός αποκλειστικής προθεσμίας από την ημερομηνία που αυτές καθίστανται ληξιπρόθεσμες. Η προθεσμία αυτή ορίζεται σε 30 ημέρες μέχρι τις 30.6.2016 και σε δεκαπέντε 15 ημέρες από την 1.7.2016 μέχρι τις 31.12.2017. Επιπλέον, από την 1.1.2017 μέχρι τις 31.12.2017, η ρύθμιση απόλλυται σε περίπτωση καθυστέρησης εξόφλησης νέων οφειλών, εάν δεν έχει παρέλθει εξάμηνο από την προηγούμενη καθυστέρηση εξόφλησης.
Η ρύθμιση δεν απόλλυται, εάν οι νέες οφειλές τελούν σε αναστολή είσπραξης ή υπάγονται σε ρύθμιση μετά από αίτηση του οφειλέτη που υποβάλλεται πριν τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους. Εάν το συνολικό ύψος των οφειλών, νέων και εντός ρύθμισης, υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ, η ρύθμιση των νέων οφειλών χορηγείται μόνον εφόσον ο οφειλέτης επικαλείται και αποδεικνύει ότι αντιμετωπίζει οικονομική αδυναμία για την καταβολή τους μέσα στη νόμιμη προθεσμία.
Δεν αναφέρει πουθενά κάτι για χειρόγραφη αίτηση…
Από την άλλη όμως, αφού δεν αναφέρεται στους νόμους, γιατί να κάνω λάθος; Μήπως τελικά οι κυβερνώντες προσπαθούν να μας βοηθήσουν ή απλά το σύστημα του taxis δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει τι ρυθμίζει; Τι θα συμβεί αν ένα πρωινό το σύστημα όντως είναι σε θέση να αναγνωρίζει το τι ρυθμίζεται, θα τρέχουμε στις Δ.Ο.Υ σαν το παλιό καλό καιρό για ρυθμίσεις; Και αν χάσουμε την προθεσμία εξαιτίας αυτής της κατάστασης;
Μήπως θα πρέπει να πάψει η ξύλινη γλώσσα στις εγκυκλίους και να δοθεί μία ανάλυση για το πότε και πώς θα πρέπει οι φορολογούμενοι που έχουν ρύθμιση των 100 δόσεων οφείλουν να ρυθμίσουν τα τρέχοντα;
Μήπως, πιο απλά, θα πρέπει να δίνει την δυνατότητα το σύστημα στον φορολογούμενο να ρυθμίζει ηλεκτρονικά, εάν το επιθυμεί, και τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές;
Μέχρι τώρα θα πρέπει να έχει λήξει η πρώτη δόση του φόρου για να μπορείς να το κάνεις αυτό. Όσο ισχύει το περιθώριο των 30 ημερών ή των 15 ημερών όλα καλά.
Όμως από 1/1/2017 οι «αστερίσκοι» του νόμου πολλαπλασιάζονται. Διαβάζοντας καλά τον νόμο σκέφτομαι πως ίσως τότε η προϊσταμένη του δικαστικού θα έχει δίκιο για τις ρυθμίσεις, που θα πρέπει να γίνουν από 1/1/2017 και μετά.
Το μόνο σίγουρο πάντως είναι, ότι κάθε τέλος του μήνα γίνεται πόλεμος με τις οφειλές που όλο δημιουργούνται με στόχο να μείνει ζωντανή η ρύθμιση των 100 δόσεων, που τόσο έχει βοηθήσει τους φορολογούμενους να ξελασπώσουν.
Το άλλο σίγουρο, επίσης, είναι ότι η επίσκεψη στην Δ.Ο.Υ από κάποιον φορολογούμενο μπορεί να απαιτεί ταξίδι με καράβι 5-6 ωρών (π.χ. Μήλος), Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος!
Όμως για να κλείσουμε με άλλο ένα πρωταπριλιάτικο αστείο, μην ξεχνάμε ότι από το νέο έτος θα πάψει η συναλλαγή του κοινού με την εφορία!!!
Καλό μήνα και καλό κουράγιο σε όλους του συναδέλφους…
Facebook Comments