Όπως φαίνεται το 2016 θα είναι συγκλονιστικό έτος για τις μετοχές και με τον S&P 500 να βρίσκεται μια ανάσα από τα υψηλά του… Το γεγονός ότι οι μακροοικονομικές συνθήκες στην Αμερική επιδεινώνονται, είναι φανερό μέσα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για την πορεία των εταιριών στους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με το παρακάτω γράφημα, το 2015, ο αριθμός των εταιριών που υποβαθμίστηκαν, ξεπέρασε κατά πολύ τον αριθμό των εταιριών που αναβαθμίστηκαν, όσον αφορά στην πιστοληπτική τους αξιολόγηση αλλά και στις τιμές-στόχους.

04 04 16 chart

Σε πολύ μεγάλο βαθμό, η εικόνα αυτή οφείλεται στον κλάδο ενέργειας αλλά αυτό δε μπορεί να υπάρξει ως δικαιολογία. Είναι ιδιαίτερα αρνητικό το γεγονός ότι οι υποβαθμίσεις το 2015 έφτασαν στα επίπεδα του 2002 και το 2009 όταν και βιώσαμε τις δυο μεγαλύτερες bear markets των τελευταίων δεκαετιών. Ωστόσο, όπως φαίνεται στο γράφημα, το 2016 έχει ήδη προσεγγίσει όλα τα προηγούμενα επίπεδα.

Όπως φαίνεται το 2016 θα είναι συγκλονιστικό έτος για τις μετοχές και με τον S&P 500 να βρίσκεται μια ανάσα από τα υψηλά του, το παραπάνω γράφημα περιλαμβάνει μια πολύ σημαντική πληροφορία.

Facebook Comments