Σε επιβαρυμένο κλίμα – εξαιτίας των ατυχών κυβερνητικών χειρισμών σχετικά με τη διαρροή του διαλόγου Τόμσεν – Βελκουλέσκου –, και μετά από 4ωρη συνάντηση, Αθήνα, Ευρωπαίοι και ΔΝΤ συμφώνησαν ότι δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα κοινό κείμενο, γεγονός που αποτελεί και προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης.

Έτσι πλέον και σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει έως την Κυριακή το βράδυ να συμφωνήσει με τους δανειστές σε 2 διαφορετικά κείμενα. Το ένα με τους Ευρωπαίους και το άλλο με το Ταμείο. «Τα κείμενα θα μοιάζουν αλλά δεν θα είναι και ίδια» δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών διευκρινίζοντας ότι κάποια από τα ανοιχτά ζητήματα χρίζουν τεχνικής επεξεργασίας , πολλά όμως απαιτούν πολιτική διαπραγμάτευση.

Η λύση των 2 κειμένων δεν φέρνει τη δόση, αναγνώρισε ο κ. Τσακαλώτος καθώς θα πρέπει να δοθεί λύση στο γρίφο της συμμετοχής του ΔΝΤ με δεδομένο ότι πολλές Ευρωπαϊκές χώρες ,και κυρίως η Γερμανία, θεωρούν εκ των ων ουκ άνευ τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Όμως κρίθηκε ως η πιο ενδεδειγμένη δεδομένων των συνθηκών που δημιουργεί η στάση του ΔΝΤ το οποίο επιμένει στη διαφοροποίηση του σε αρκετά ζητήματα και όχι μόνο απέναντι στις ελληνικές θέσεις αλλά και σε εκείνες των εταίρων του στην τρόικα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναχωρούν από την Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη και από την Πέμπτη το θέατρο των διαπραγματεύσεων μεταφέρεται στην Ουάσινγκτον όπου συγκαλείται η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο περιθώριο της οποίας θα συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα. Εκεί θα επιχειρηθεί σε υψηλότερο και πολιτικό επίπεδο να βρεθεί μια λύση και ενδεχομένως συγκερασμού των 2 κειμένων εφόσον βεβαίως έχουν συμφωνηθεί. Σε κάθε περίπτωση την τελική απόφαση για το modus operandi και το βαθμό συμμετοχής του ΔΝΤ θα κληθεί λάβει το Eurogroup της 22ας Απριλίου.

Όπως ξεκαθαρίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν τίθεται ζήτημα σαλαμοποίησης της αξιολόγησης αλλά η όποια συμφωνία θα αφορά όλα τα ζητήματα από το φορολογικό και τα κόκκινα δάνεια έως το ασφαλιστικό και το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Facebook Comments