Την αισιοδοξία τους ως προς τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς, εξέφρασαν από την Ουάσινγκτον οι υπουργοί Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας, αφήνοντας να διαφανεί η πιθανότητα μιας προσεχούς συμφωνίας, ενώ ταυτόχρονα επέμειναν στην ανάγκη να συνεχίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετέχει στο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

«Εκμεταλλευθήκαμε την παρουσία στην Ουάσινγκτον πολλών πολιτικών και οικονομικών αξιωματούχων για να προχωρήσουμε μπροστά» δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε στο πλαίσιο των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στις οποίες συμμετέχει επίσης ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Οι επαφές που έλαβαν χώρα μου επιτρέπουν να θεωρώ ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία εν όψει του άτυπου συμβουλίου (22-23 Απριλίου) του Ecofin στο Άμστερνταμ» πρόσθεσε ο Σαπέν, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να διεξαχθεί ξανά διαπραγμάτευση «στο χείλος του γκρεμού».

Αισιόδοξος δήλωσε και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Η αισιοδοξία μου ήταν ήδη μεγάλη» πριν τις συζητήσεις οι οποίες διεξήχθησαν στην Ουάσινγκτον και «δεν έχει μειωθεί», ανέφερε.

Οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών επέμειναν στη θέση πως το ΔΝΤ πρέπει να συνεχίσει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα. «Όταν το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει πλέον, αυτό θα είναι ένα στοιχείο που θα έχει αρνητική επίπτωση στην επίλυση του προβλήματος» υποστήριξε ο Σαπέν.

Από την πλευρά του ο Σόιμπλε υπενθύμισε ότι το γερμανικό κοινοβούλιο είχε δεχθεί τη χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα υπό τον όρο της συμμετοχής του ΔΝΤ. «Δεν έχω τρόπο να ενεργήσω διαφορετικά» είπε χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας πως δεν θα μπορούσε παρά να πει «όχι» σε μια συμφωνία με την Ελλάδα εάν το Ταμείο αποχωρούσε.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά από συνάντησή της με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τόνισε σε ανακοίνωσή της την υποστήριξη του Ταμείου σε ένα «πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής για την Ελλάδα, το οποίο θα στηρίζεται σε βιώσιμα και ρεαλιστικά μέτρα».

Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του είπε πως θεωρεί ότι θα υπάρξει «μια συμφωνία πολύ σύντομα». «Θεωρώ ότι ο στόχος, η ολοκλήρωση (της αξιολόγησης) ως το (ορθόδοξο) Πάσχα (την 1η Μαΐου) είναι εφικτός», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

Οι συνομιλίες αναμένεται να επαναληφθούν τη Δευτέρα.

Facebook Comments