Ιστορικά, η Fed δε λαμβάνει υπόψη της τις συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία προκειμένου να αποφασίσει για τη νομισματική της πολιτική. Και αυτό γιατί με το δολάριο να αποτελεί το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα και με πολλά νομίσματα να είναι συνδεδεμένα με αυτό, οι αποφάσεις της Fed ακόμα και όταν λαμβάνονται αποκλειστικά από αυτήν, έχουν παγκόσμιο αντίκτυπο. Άρα αυτό που πραγματικά συμβαίνει, αν και πλέον αυτό αλλάζει, είναι ότι όλες οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες παρακολουθούν τις ενέργειες της Fed.

Η αλλαγή που αναφέρω παραπάνω έχει να κάνει με το γεγονός ότι πλέον οικονομίες όπως αυτή της Κίνας είναι τεράστιες για να τις αγνοήσει κανείς, ενώ πλέον το γουάν αποτελεί μέλος του καλαθιού του ΔΝΤ, το οποίο σημαίνει ότι η Κίνα μπορεί ελεύθερα να ανεβο-κατεβάζει το νόμισμα χωρίς να κατηγορείται για ανταγωνιστική υποτίμηση, αφού το ίδιο κάνουν και όλοι οι υπόλοιποι.

Όλα δείχνουν ότι στη Fed «δουλεύουν» για να υπάρξει η πολυπόθητη σταθερότητα σε μια παγκόσμια οικονομία η οποία μέρα με τη μέρα γίνεται περισσότερο αδύναμη, περισσότερο ευάλωτη. Ένας από τους τρόπους για να αποδυναμωθεί το δολάριο είναι η Fed να μεριμνήσει έτσι ώστε αυτό να διοχετευθεί και πάλι προς τις αναδυόμενες αγορές και με τον τρόπο αυτό να προκαλέσει ένα ράλι στα risk assets, όπως είναι η αναδυόμενες αγορές και τα νομίσματά τους, ώστε να καταφέρει να διασώσει την επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας και να μπορέσει να προχωρήσει σε μια τουλάχιστον αύξηση επιτοκίων για το 2016.

Και αυτό γιατί οι οικονομικές συνθήκες δεν ευνοούν μια γενικότερη πορεία αυξήσεων επιτοκίων, πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις της Fed, οι οποίες εκτοξεύουν τα επιτόκια, όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα της JP Morgan.

Στη Wall Street, φαίνεται ότι οι πωλητές παίρνουν το πάνω χέρι σημαντικός καταλύτης σε αυτό φαίνεται να είναι η αποτυχημένη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ στη Ντόχα, στην οποία καμία απόφαση δεν ελήφθη. Το Ιράν αρνείται να μειώσει την παραγωγή για να κερδίσει μερίδιο αγοράς και αυτό αναμένεται να είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για συνεννόηση, ακόμα και στο μέλλον.

Σύμφωνα με έναν ακόμα δείκτη ο οποίος μετράει το επενδυτικό συναίσθημα, ο S&P 500 παραμένει σε ένα ισχυρό sell zone, το οποίο άμεσα αναμένεται να οδηγήσει σε νέες έντονες απώλειες.

Τέλος, οι insiders έχουν βρεθεί σε περίοδο μαζικών πωλήσεων…

Facebook Comments