Σε θολό τοπίο ξεκινούν σήμερα Τρίτη, οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, με στόχο τη συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του μνημονιακού προγράμματος που έπρεπε να είχε κλείσει από τον περασμένο Νοέμβριο, με συνέπεια ο λογαριασμός των μέτρων να μεγαλώνει.

«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει μέτρα ύψους 2,7 δισεκ. ευρώ που μπαίνουν ως ρήτρες σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Τονίζουν ωστόσο πως η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να μπει σε συζητήσεις για επιπλέον μέτρα μόνο σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία για την αξιολόγηση, αλλά και συνδυασμό με την εκκίνηση της διαπραγμάτευσης για το χρέος.

Την ολοκλήρωση των συζητήσεων άμεσα, έως το Eurogroup της Παρασκευής, τουλάχιστον σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, επιδιώκει η κυβέρνηση σύμφωνα με τα όσα ανέφερε τη Δευτέρα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Οτιδήποτε πέρα από τη συμφωνία του Ιουλίου δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα, δήλωσε τη Δευτέρα σε εκδήλωση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Ωστόσο, οι δανειστές δεν φαίνονται ότι συμμερίζονται το ενδεχόμενο να έχει κλείσει η συμφωνία με την Παρασκευή.

«Μην περιμένετε αποτελέσματα άμεσα από την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα – αυτά τα πράγματα παίρνουν χρόνο» διεμήνυσε από την Ουάσιγκτον η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Στην ανάγκη συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα στάθηκε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, σημειώνοντας ότι δεν θέλει να ακούσει ξανά για Grexit.

«Το Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής στο Άμστερνταμ είναι μια ‘‘σημαντική στιγμή’’ για να καταγραφεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί», επισήμανε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι μέχρι τότε δεν θα έχει υπάρξει πιθανότατα συμφωνία.

Σύμφωνα δε με τον κοινοτικό αξιωματούχο «η επιτυχία» της αξιολόγησης εξαρτάται από «όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, και όχι μόνο από την Επιτροπή».

Την ίδια ώρα, το Βερολίνο δια της εκπρόσωπου του Βόλφγκανκ Σόιμπλε, αναφέρει ότι «ελπίζει» η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί ως το Πάσχα.

«Δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία για τη διαπραγμάτευση (…) πραγματικά, η ουσία είναι που έχει σημασία», δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξη που έδωσε στην Wall Street Journal.
 

Facebook Comments