Η αμερικανική οικονομία κατεβάζει ταχύτητα με πολύ γρήγορο ρυθμό και η πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,0% το πρώτο τρίμηνο του 2016, έχει ήδη αναθεωρηθεί πτωτικά στο 0,4%. Αυτό φυσικά δεν γίνεται μόνο στην περίπτωση του ΑΕΠ, αλλά αποτελεί πάγια τακτική της εκάστοτε αμερικανικής κυβέρνησης για να παραπλανά τους επενδυτές αλλά και τους πολίτες. Στην αρχή, ανακοινώνει εκτιμήσεις οι οποίες είναι υπερβολικά υψηλές, μόνο και μόνο για να τις αναθεωρήσει χαμηλότερα, λίγο καιρό μετά.

Το παρακάτω γράφημα της Atlanta Fed είναι ακριβώς αυτό που περιγράψαμε παραπάνω.

Ο S&P 500 διατηρείται στα υψηλά του μέσα από συγκεκριμένες μετοχές, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι οι περισσότερες μετοχές βρίσκονται πολύ χαμηλότερα από τα υψηλά τους και έχουν αναθεωρήσει πτωτικά τα μελλοντικά τους κέρδη. Ως εκ τούτου, ο S&P 500 αποκλίνει σημαντικά από το δείκτη P/E και αυτή η απόσταση σε κάποιο βαθμό θα κλείσει.

Επιπλέον, η μεταβλητότητα, όπως αυτή μετριέται από άλλα μοντέλα, βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα του εύρους διακύμανσης. Αυτό, οδηγεί νομοτελειακά σε μια νέα άνοδο για τη μεταβλητότητα και σε πτώση για τον S&P 500.

Σημαντικό ενδιαφέρον συγκεντρώνεται και στον κλάδο των εμπορευμάτων, καθώς η αδυναμία του δολαρίου έχει ευνοήσει την εισροή νέων επενδυτικών κεφαλαίων. Μαζί με την άνοδο των εμπορευμάτων όμως, ενισχύονται και οι αναδυόμενες οικονομίες. Παρακάτω ένας πολύ κρίσιμος δείκτης που προβλέπει όλες τις κρίσιμες αντιστροφές για τις αναδυόμενες αγορές.

Επιπλέον, ο δείκτης εμπορευμάτων CRB, σημείωσε νέο υψηλό 100 ημερών και αυτό πυροδότησε ένα νέο σήμα αγορών. Δεδομένου όμως ότι βρισκόμαστε σε bear market, θα πρέπει να δούμε αν αυτό θα αποτελέσει ένα σήμα αντιστροφής ή ένα false signal.

Facebook Comments