Η ελληνική πρόταση για μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, αντί για προληπτικά μέτρα, είναι πλέον η βάση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι μετά την πρωινή σύσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κυβερνητικές πηγές είπαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι κατά τη σύσκεψη αποτιμήθηκε θετικά η πορεία της διαπραγμάτευσης προς το Eurogroup της 9ης Μαΐου.

Οι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για θετικό κλίμα, που ενισχύεται από τα στοιχεία της Eurostat για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ το 2015 και από δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων.

Κατά τη σύσκεψη επίσης εξετάστηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες αναφορικά με τη διαδικασία ψήφισης του σχεδίου νόμου για την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση στη Βουλή. Οι πηγές της κυβέρνησης τονίζουν ότι «διαπιστώθηκε με ικανοποίηση η τήρηση των κόκκινων γραμμών που τέθηκαν κατά τη σχετική διαπραγμάτευση και συμφωνία, όταν μάλιστα πολλοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν μονομερή ενέργεια την κατάθεση του σχεδίου νόμου στη Βουλή».

Σε σχέση με την προσφυγική κρίση, διαπιστώθηκε με ικανοποίηση η τήρηση της σχετικής Συμφωνίας με την Ε.Ε. από την πλευρά της Τουρκίας, καθώς και ο πλήρης μηδενισμός των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών τις έξι τελευταίες ημέρες.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και τις εντάσεις στις Οινούσσες, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή αλλά και ψυχραιμία, ενώ προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο.

Ανέφεραν επιπλέον ότι οι υπερβολές και η παραπληροφόρηση σχετικά με τα γεγονότα δε συμβάλλουν στην κατάλληλη διαχείριση του ζητήματος.

Facebook Comments