«Οι φόροι θα πρέπει να αντιστοιχούν στη φοροδοτική ικανότητα του ατόμου, και επιπλέον θα πρέπει να είναι συγκεκριμένοι, ευκόλως βεβαιωμένοι και αποδοτικοί.»

Διάσημη ρήση του Σκοτσέζου οικονομολόγου  και ενός εκ των θεμελιωτών της σύγχρονης οικονομικής θεώρησης Άνταμ Σμιθ. Που φυσικά δεν έχει καμιά σχέση με την πολιτική που έχει ακολουθηθεί στη χώρα από το 2009 και την έναρξη της εποχής των μνημονίων, την ώρα που προετοιμάζεται ένα ακόμη φορολογικό blitzkrieg , Αριστερό αυτή τη φορά.

Τον Ιούλιο του 2015 η κυβέρνηση αποφάσισε την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε εκατοντάδες προϊόντα που ταυτόχρονα με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά θα έφερνε στη θεωρία επιπλέον 800εκ€ μέχρι το τέλος του έτους. Το αποτέλεσμα σύμφωνα με την απολογιστική έκθεση της ΓΓΔΣ για το 2015 ήταν η «αστρονομική» αύξηση των 13εκ€ σε σχέση με το 2014. Παρ’ όλα αυτά η απόφαση για νέα αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% είναι ειλημμένη και μάλιστα οι φαεινοί νόες που την επεξεργάστηκαν προσδοκούν επιπλέον έσοδα 450εκ€

Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε που έγραφε και ο Λουίτζι Πιραντέλλο.

Από το 2009 οι τιμές στα τσιγάρα και γενικά τα καπνικά προϊόντα έχουν αυξηθεί 7 φορές, χονδρικά μια φορά κάθε χρόνο. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Το 2009 το Δημόσιο εισέπραξε από τον ΕΦΚ 2,93δις€. Το 2015 εισέπραξε 180εκ€ λιγότερα, 2,75δις€. Δεν χρειάζεται να αναφέρω τα εκατοντάδες λουκέτα και τους χιλιάδες ανέργους την ώρα που το λαθρεμπόριο γιγαντώνεται. Δεν χρειάζεται να αναφέρω ότι η 8η αύξηση είναι επί θύραις.

Στο ίδιο συμπέρασμα θα καταλήξει κάποιος που θα εξετάσει και την φορολόγηση των καυσίμων. 4 οι αυξήσεις του Ειδικού φόρου κατανάλωσης από το 2009, μείωση εσόδων το αποτέλεσμα. 4,5δις€ στο έμπα του μνημονίου έναντι 4,2δις€ στον 6ο χρόνο του.

Η Ελλάδα έχει μια από τις υψηλότερες φορολογίες στην κινητή τηλεφωνίας παγκοσμίως σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας. Στην ίδια λίστα – κατά τ’άλλα συμπαθείς – χώρες όπως το Πακιστάν, η Ουγκάντα, η Τανζανία , η Γκαμπόν και η Τζαμάικα. Έως και το 47,6% ενός λογαριασμού κινητής τηλεφωνίας στη χώρα είναι φόροι. Τι σημασία έχει για τους κυβερνώντες; Καμιά, ετοιμάζεται αύξηση του φόρου. Και τα παραδείγματα δεν τελειώνουν εδώ φυσικά.

Στο περιπετειώδες ταξίδι του από την Τροιζήνα στην Αθήνα και κάπου κοντά στο σημερινό Δαφνί ο Θησέας συνάντησε τον Προκρούστη. Η ιστορία γνωστή, ο ληστής – λίγο πριν ο Θησέας του τερματίσει την καριέρα – ξάπλωνε τους διαβάτες σε ένα σιδερένιο κρεβάτι. Ό,τι περίσσευε το έκοβε. Στην περίπτωση που το θύμα ήταν κοντό τους τραβούσε τα άκρα μέχρι να φτάσουν το μήκος του κρεβατιού. Κάπως έτσι συμπεριφέρεται και το Ελληνικό κράτος. Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ξάπλωσαν στην Προκρούστειο κλίνη των φόρων τους ψηλούς και έκοψαν ό,τι εξείχε. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έχει αναλάβει τους κοντούς τραβώντας από εδώ κι από εκεί.. Και στις 2 περιπτώσεις το αποτέλεσμα ίδιο. Εξόντωση.

Facebook Comments