Η ψήφιση από τη Βουλή του νέου Ασφαλιστικού και των παρεμβάσεων στην άμεση φορολόγηση κάθε άλλο παρά ολοκλήρωσε τον κύκλο με τις επιβαρύνσεις των φορολογούμενων. Για να ολοκληρωθεί το πακέτο απαιτείται και η ψήφιση ενός ακόμη σετ μέτρων , αυτή τη φορά με αυξήσεις στους έμμεσους φόρους.

Αν με την νέα φορολογική κλίμακα και τη νέα κλίμακα εισφοράς αλληλεγγύης η κυβέρνηση προστατεύει κατά τα λεγόμενα της τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, με τα επερχόμενα μέτρα ακυρώνει στην ουσία τον εαυτό της. Κι αυτό γιατί οι έμμεσοι φόροι επιβάλλονται οριζόντια σε όλους και άρα πλήττουν τους πιο αδύναμους.

Το τι ακριβώς θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο δεν το μάθαμε φυσικά – όπως άλλωστε συμβαίνει τους τελευταίους 16 μήνες – από την μυστικοπαθή ελληνική κυβέρνηση αλλά από τους εταίρους της που διέρρευσαν στο πρακτορείο Bloomberg ένα επικαιροποιημένο προσχέδιο του μνημονίου.

Βάση αυτού το φορολογικό τσουνάμι θα αρχίσει να πλήττει την οικονομία από την 1η Ιουνίου όταν και αυξάνονται οι ΕΦΚ σε βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης , υγραέριο, κηροζίνη, φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης, θα υπάρξει επανυπολογισμός προς τα πάνω των τελών ταξινόμησης στα Ι.Χ. και θα καταργηθούν οι φοροαπαλλαγές στα εταιρικά οχήματα. Επιπλέον αυξάνεται ο ΕΦΚ κατανάλωσης στη μπύρα και καταργείται το ειδικό καθεστώς που απολάμβαναν εταιρείες οινοπνευματωδών με έδρα τα Δωδεκάνησα. Έρχονται επίσης νέες ανατιμήσεις σε τσιγάρα και καπνό και μειώνονται οι δημόσιες δαπάνες με έμφαση στην Άμυνα και στις δημόσιες επιχειρήσεις.

Από την 1η Ιουλίου ξεκινά το 2ο κύμα φόρων. Ο ΦΠΑ – όπως και πέρυσι την ίδια περίοδο – ανεβαίνει από το 23% στο 24%, επιβάλλεται τέλος 5% στις ευρυζωνικές συνδέσεις και 10% στην συνδρομητική τηλεόραση και αυξάνεται ο φόρος στα επενδυτικά οχήματα.

Για το Φθινόπωρο έχει σχεδιαστεί η αύξηση του με διεύρυνση της φορολογικής βάσης και των συντελεστών για να καλυφθούν οι απώλειες από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών.

Η «μεταρρύθμιση ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο. Με τα ανεξάντλητα αποθέματα δημιουργικότητας που το διακρίνουν το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε την επιβολή τέλους στον καφέ και το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Επιπλέον επιβάλλεται φόρος σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια άνω των 2 αστέρων και κλειδιών αντίστοιχα.

Περίπου 450εκ€ θα αναζητηθούν από περικοπές στο Δημόσιο μέσω του παγώματος στις αυξήσεις των ειδικών μισθολογίων και τη σταδιακή χαλάρωση του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 απολύσεις έως το 2018.

Σύμφωνα με το κακό σενάριο ούτε τα παραπάνω μέτρα θα είναι τα τελευταία αλλά η Ελληνική Βουλή θα κληθεί να νομοθετήσει και συγκεκριμένα λίστα πρόσθετων μέτρων ύψους 3,6δις€. Όπως πληροφορείται το Marketnews η λίστα δεν θα περιλαμβάνει μόνο περικοπές αλλά και νέες αυξήσεις φόρων. Στο καλό σενάριο , στο Eurogroup που αρχίζει σε λίγες ώρες, οι δανειστές θα πειστούν να συναινέσουν ώστε η κυβέρνηση να ψηφίσει μόνο τον αυτόματο μηχανισμό λήψης τους.

Facebook Comments