Ο S&P 500 κατέγραψε και νέες απώλειες την Παρασκευή και πλέον φλερτάρει και πάλι με αρνητικές αποδόσεις για το 2016. Σύμφωνα με την ιστορία, όταν ο S&P 500 περνάει σε αρνητικό έδαφος τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, ακολουθούν άσχημες συνεδριάσεις και αρνητικές αποδόσεις. Άλλωστε θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η περίοδος Μάιος-Οκτώβριος, είναι η χειρότερη για τις αμερικανικές αγορές.

Επιπλέον, όλες οι ενδείξεις που παρακολουθούμε και κυρίως οι ενδείξεις από την αγορά των options, παρουσιάζουν ενδείξεις τις οποίες είχαμε παρατηρήσει και πέρσι τέτοια εποχή και χρειάστηκαν σχεδόν τρεις μήνες για να υπάρξει το flash crash του Αυγούστου. Θεωρώ ότι ο S&P 500 έχει ξεκινήσει και πάλι την πτωτική του πορεία και εκτιμώ ότι οι πιέσεις θα μπορούσαν να αυξηθούν μεταξύ τέλος Μαΐου και αρχές Ιουνίου.

Σύμφωνα με το παρακάτω γράφημα, όλο και περισσότερες τεχνικές ενδείξεις παρουσιάζουν σήματα πώλησης και φαίνεται ότι έχουμε εισέλθει σε μια νέα περίοδο πιέσεων. Η τομή των δυο γραφημάτων, δεν είναι θετικός οιωνός.

Στις τοποθετήσεις των μεγάλων επενδυτών, το δολάριο συνεχίζει να βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος με τα hedge funds να είναι καθαροί πωλητές, αν και οι θέσεις δεν είναι εξαιρετικά μεγάλες.

Στην Αμερική, η άνοδος του S&P 500 από τα χαμηλά, οδήγησε και σε βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών. Όμως, ο δείκτης της UBS ο οποίος μετράει τις πιθανότητες ύφεσης, έχει αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Νέο χαμηλό και για τον δείκτη που καταρτίζεται με βάση τις επαναγορές ιδίων μετοχών. ο δείκτης stock buyback σημείωσε νέο χαμηλό και αυτό δεν αποτελεί θετική ένδειξη για το βραχυπρόθεσμο μέλλον.

Δεδομένου ότι αναμένεται κατακόρυφη αύξηση της μεταβλητότητας και δεδομένου ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, τα hedge funds είναι και πάλι τοποθετημένα με σημαντικό μέρος των κεφαλαίων τους, θεωρώ ότι σε ένα νέο κύμα αύξησης της μεταβλητότητας θα υπάρξουν και νέα προβλήματα σε hedge funds αλλά θα υπάρξουν και νέες ζημιές σε trading και investment desks τραπεζών. Το παρακάτω γράφημα δείχνει ότι οι διαχειριστές μισούν τη μεταβλητότητα γιατί τους δυσκολεύει τη ζωή και δυσαρεστεί τους πελάτες τους.

Facebook Comments