Με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου ολοκληρώθηκε η φορολογική επιδρομή της κυβέρνησης στις τσέπες των φορολογουμένων. Ασφαλιστικό, μείωση του αφορολόγητου και έμμεσοι φόροι θα αποφέρουν «λεία» 5,4δις€ έως το 2018. Μόνο το νομοσχέδιο που κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης θα φέρει στα δημόσια ταμεία 1,8δις€.

Η αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο24% έρχεται ένα μήνα νωρίτερα, την 1η Ιουνίου φέρνοντας τσουνάμι ανατιμήσεων σε εκατοντάδες τυποποιημένα προϊόντα. Ταυτόχρονα καταργείται η έκπτωση στους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα , Αντίπαρο και Σίφνο.

Η αύξηση θα είναι διπλή στα καύσιμα γιατί αυξάνεται κι ο ΕΦΚ. Έτσι κατά περίπου 5 λεπτά/λίτρο θα αυξηθεί η αμόλυβδη, 6 το πετρέλαιο θέρμανσης , 8 το πετρέλαιο κίνησης και το υγραέριο.

Από την 1η Ιουνίου ισχύει και το τέλος 10%  επί του μηνιαίου λογαριασμού συνδρομητικής τηλεόρασης. Αλλάζει ακόμη ο τρόπος υπολογισμού των τελών ταξινόμησης Ι.Χ. τα οποία συνδέονται πλέον με την λιανική τιμή και τους ρύπους. Επιβαρύνσεις θα υπάρξουν και για τα υβριδικά αυτοκίνητα τα οποία πλέον θα απαλλάσσονται από το 50% και όχι το 100% των τελών ταξινόμησης.

Το 2017 ξεκινά με την επιβολή τέλους 5% επί του μηνιαίου λογαριασμού σταθερής τηλεφωνίας. Μεγάλο πλήγμα δέχεται ο κλάδος της ζυθοποιίας. Ο ΕΦΚ στην μπύρα διπλασιάζεται. Κατά περίπου 1,24€ συμπεριλαμβανομένου του νέου ΦΠΑ θα αυξηθεί το 2017 η τιμή των 10ml του υγρού για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Επιπλέον Κατά την εισαγωγή επιβάλλεται φόρος 2€/κιλό στον μη καβουρδισμένο καφέ, 3€ στον καβουρδισμένο και 4€ για τον στιγμιαίο καφέ καθώς και σε όλα τα παρασκευάσματα με βάση εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ. Από το 2017 φαίνεται ότι θα ενεργοποιηθεί και η αύξηση στα καπνικά προϊόντα και η οποία υπολογίζεται στα 0,50€/πακέτο και περίπου το μισό για κάθε 100γρ. καπνού

Από το 2018 επιβάλλεται φόρος διαμονής ανά διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Για ξενοδοχεία ενός και δύο αστέρων ο φόρος είναι 0,50€, για τα τρία αστέρια 1,5€ για τέσσερα αστέρια 3€ και για ξενοδοχεία πέντε αστέρων 4€ .Για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ο φόρος είναι 0,25€ για δωμάτια 1-2 κλειδιών, για τα τρία κλειδιά αυξάνεται σε 0,5€ και για τέσσερα κλειδιά σε 1€.

Από το νομοσχέδιο δεν λείπουν και οι «καλοί» φόροι όπως τους χαρακτήρισε ο Τρύφων Αλεξιάδης. Με αναδρομική ισχύ από 1η Ιανουαρίου ορίζεται ότι η συμμετοχή του Δημοσίου στα κέρδη από τα τυχερά παιχνίδια θα υπολογίζεται κλιμακωτά από 30% έως 35% ανάλογα με το κλιμάκιο κερδών.

Το τελικό χτύπημα δίνεται με την αύξηση του ΕΝΦΙΑ ο οποίος υποτίθεται ότι θα καταργείτο. Αυξάνονται οι συντελεστές για τον υπολογισμό κύριου και συμπληρωματικού φόρου με ταυτόχρονη μείωση του αφορολόγητου από τις 300.000€ στις 200.000€ και καταργείται η εξαίρεση από το φόρο των ιδιοχρησιμοποιούμενων από τις επιχειρήσεις ακινήτων.

Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει ακόμη τις διατάξεις για τα κόκκινα δάνεια και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ενώ με ξεχωριστή τροπολογία κατατέθηκε ο περίφημος κόφτης των δαπανών.

Facebook Comments