THE NICE GUYS    
Σκηνοθεσία : Shane Black
Πρωταγωνιστούν : Russell Crowe, Ryan Gosling

2 αταίριαστοι ιδιωτικοί ντετέκτιβ προσπαθούν να βρουν τι κρύβεται πίσω από την εκ πρώτης όψεως αυτοκτονία μιας παρηκμασμένσης πορνοστάρ….

Αν κάποιος ξέρει να κάνει αστυνομικές – περιπέτειες με αταίριαστους πρωταγωνιστές είναι ο Shane Black, ο δημιουργός του franchize  LETHAL WEAPON. ΤΟ ίδιο κάνει κι εδώ με την ίδια επιτυχία ταυτόχρονα απλά σε διαφορετικό περιβάλλον αφού από τη “νέα εποχή” των 80 έχουμε μεταφερθεί στην παρακμή των τελών του 70. Επίσης η διαφορά εδώ είναι το χιούμορ. Δεν είναι απλά μαύρο αλλά μερικές φορές ξεφεύγει και γίνεται χολώδες ,όχι ότι με πείραξε αλλά πολλοί μπορούν να το βρουν too much.. Το σενάριο όπως στα ΦΟΝΙΚΑ ΟΠΛΑ δεν έχει πολύ σημασία αφού είσαι κολλημένος στη σχέση και την αλληλεπίδραση Crowe-Gosling η οποίοι αναπτύσσουν εξαιρετική χημεία μεταξύ τους και φυσικά είναι εξαιρετικοί με τον Crowe να αφήνει επιτέλους λίγο ελεύθερο τον εαυτό του. Παρόλα αυτά πρόκειται για αδυναμία του Black να δώσει ένα φιλμ που να είναι συμπαγές από την αρχή ως το τέλος όπως συνέβη με το πρώτο του φιλμ, το KISS KISS BANG BANG , κι αυτό είναι που κρατά την ταινία από το να είναι εξαιρετική. Κατά τάλλα  Ωμότητα που ενδεχομένως να ξενίσει αφού ακόμη και αθώοι περαστικοί “γαζώνονται”, εξαιρετικό soundtrack με hits της εποχής και πολύ καλή φωτογραφία. Ένα καινούριο ΦΟΝΙΚΟ ΌΠΛΟ γεννιέται;

THE TRUTH/Η ΑΛΗΘΕΙΑ    
Σκηνοθεσία : James Vanderbilt
Πρωταγωνιστούν : Cate Blanchett, Robert Redford, Dennis Quaid, Topher Grace

Τα γεγονότα που οδήγησαν στο άδοξο τέλος της καριέρας των Dan Rather και Mary Mapes όταν ερευνούσαν την στρατιωτική σταδιοδρομία του George Bush λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές του 2004…..

Μιλάμε για μια από τις πιο ωραίες ιστορίες όσον αφορά το λειτούργημα της δημοσιογραφίας και τη σχέση με την πολιτική. Υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να είναι ένα σύγχρονο ALL THE PRESIDENTS MEN. Καμιά όμως από αυτές δεν συντρέχει δυστυχώς. Οι δημιουργοί πυροβολούν το ίδιο τους το δημιούργημα και το θεατή με πολλές και ασήμαντες ενίοτε λεπτομέρειες ενώ και ο τρόπος αφήγησης είναι εξαιρετικά προβληματικός (κάποιες φορές νιώθεις ότι παρακολουθείς μάθημα σε ΙΕΚ δημοσιογραφίας) και απωθεί το θεατή από την παρακολούθηση.  O Vanderbilt παγιδεύεται ανάμεσα στο συγκεκριμένο (στοιχεία , λεπτομέρειες , νούμερα ) και στο αφηρημένο ( δημοσιογραφικό χρέος και ηθική , πολιτική ηθική) και δεν κατορθώνει να ξεφύγει ποτέ. Γεγονός που δεν προκαλεί έκπληξη αφού είναι αυτός που έγραψε το καταπληκτικό σενάριο του ZODIAC ( ένα από τα πιο άρτια κατά τη γνώμη μου) αλλά δεν έχει τη σκηνοθετική ικανότητα του David Fincher. Οι ερμηνείες είναι στιβαρές χωρίς κάτι το φοβερό πάντως , έχει πάντως ιδιαίτερο ενδιαφέρον να παρατηρήσει κάποιος τον τρόπο που η Blanchett “επιτίθεται” στο ρόλο για να τον κατακτήσει σε αντίθεση με τον Redfornd που “αφήνει” το ρόλο να έλθει σε εκείνον. Το τέλος είναι κάπως παράταιρο με το υπόλοιπο φιλμ αδικώντας την Mapes αλλά το γεγονός ότι δεν προσπαθεί να γίνει διδακτικό αλλά σε αφήνει να σκεφτείς ισορροπεί (κάπως) τη ζυγαριά…

BARBER SHOP:THE NEXT CUT/ΤΟ ΜΠΑΡΜΠΕΡΙΚΟ:Η ΝΕΑ ΚΟΥΠ    
Σκηνοθεσία : Malcolm D. Lee
Πρωταγωνιστούν : Ice Kube, Regina Hall

Τα πράγματα στη γειτονιά πηγαίνουν κατά διαόλου και η ομάδα στο Μπαρμπέρικο ενώνει τις δυνάμεις της για να βελτιώσει την κατάσταση…..

Πιο πολύ μοιάζει με 2-3 επεισόδια μαζεμένα κάποιου ριάλιτι αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ευχάριστο. Το μπαρμπέρικο είναι το σημείο αναφοράς μιας γειτονιάς στο Νότιο Σικάγο που μαστίζεται από τη βία και γίνεται το θέατρο συζητήσεων και στοχασμών γύρω από διάφορα ζητήματα από την οπλοκατοχή έως την αυτάρκεια, από τον Ομπάμα έως τη σεξουαλικότητα. Σκηνοθετημένο από τον εξάδελφο του Spike Lee, και σε αντίθεση με πολλές από τις ταινίες του πιο διάσημου της οικογένειας το φιλμ είναι white-friendly. Επίσης παρότι πρόκειται για την 3η ταινία του franchize , το γεγονός ότι απέχει 12 χρόνια από τη δεύτερη ταινία και 14 από την πρώτη το κάνει και προσιτό και σε όσους δεν έχουν δει τα 2 πρώτα φιλμ. Δεν παύει βέβαια να πρόκειται για κωμωδία και ποντάρει στο γέλιο που προκαλεί το σύνολο ενός εξαιρετικού καστ – ακόμη και η Niki Minaj δείχνει ψήγματα υποκριτικής. Το σενάριο πάντως παρουσιάζει πολλές αδυναμίες και δεν εκμεταλλεύεται κομβικούς χαρακτήρες όπως αυτόν της Hall ενώ ο φιλμ χάνει σε ρυθμό και σε ενδιαφέρον όποτε η πλοκή εκτυλίσσεται έξω από το μπαρμπέρικο. Μπορεί και να κουρευόμουν….

ALICE THROUGH THE LOOKING GLASS/Η ΑΛΙΚΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ    
Σκηνοθεσία : James Bobin
Πρωταγωνιστούν :Mia Wasikowska, Johnny Depp, Helena Boham Carter, Sasha Baron Coen

H Αλίκη ταξιδεύει ξανά στη χώρα των θαυμάτων για να σώσει τον Καπελά ο οποίος κινδυνεύει…..

Κλασσική περίπτωση όπου χαραμίζεται το ταλέντο τόσο πολλών ανθρώπων..Το σενάριο δυστυχώς εμπνέεται απλώς από το 2ο βιβλίο του Lewis Caroll , η ιστορία έχει αλλάξει πολύ και την βρήκα αδιάφορη, μια προσπάθεια άγαρμπη και βλακώδης πολλές φορές να τεθεί ο Καπελάς στο προσκήνιο. Και να σκεφτεί κανείς ότι το σενάριο το δούλευαν 6 χρόνια σχεδόν. Δεν αναφέρω άλλες ατέλειες (sic) του σεναρίου υπό τον φόβο του spoiler. Επιπλέον δεν προσθέτει κάτι ουσιαστικό στον κόσμο που έχτισε ο Burton στην πρώτη ταινία, παρότι η υπόθεση εκτυλίσσεται αρκετά χρόνια αργότερα, γεγονός που σε κάνει να αναρωτιέσαι γιατί την έκαναν. Στα θετικά φυσικά τα καταπληκτικά εφέ τα οποία στην ουσία είναι οι πρωταγωνιστές της ταινίας, η αισθητική που είναι και βελτιωμένη λόγω και της τεχνολογικής εξέλιξης, ο ομαλός ρυθμός γιατί στην πρώτη ταινία ο Burton σε “μπούκωνε” με αποτέλεσμα να πνίγεσαι ενώ ερμηνευτικά την παράσταση κλέβουν οι Coen και Carter παρότι όλοι οι χαρακτήρες είναι μάλλον “ξύλινοι” . Έπρεπε να την αφήσουν την Αλίκη στην ησυχία της.

THE BOSS     
Σκηνοθεσία : Ben Falcone
Πρωταγωνιστούν : Melissa McCarthy, Kristen Bell, Peter Dinklage

Μεγαλοεπιχειρηματίας συλλαμβάνεται για απάτη και φυλακίζεται. Αποφυλακίζεται πλήρως αναμορφωμένη αλλά αυτοί που εξαπάτησε έχουν σκοπό να πάρουν την εκδίκηση τους….

O Falcone πρέπει να μας εξηγήσει πώς κατάφερε να κάνει μια ταινία που δεν αξιοποιεί κανένα από τα δυνατά σημεία της γυναίκας του. Ελπίζω να μην τρέχει τίποτε με το γάμο τους !!! Αλλά και η κουτσή Μαρία γνωρίζει ότι η McCarthy είναι στα καλύτερα της όταν “μονομαχεί” είτε λεκτικά είτε σωματικά με κάποιο αντίπαλο δέος. Εδώ την αφήνουν μόνη της και η όλη κατάσταση “κρεμάει”. Ακόμη και η αλληλεπίδραση της σκληρής πρωταγωνίστριας με τα αξιαγάπητα παιδιά χάνει γρήγορα το ενδιαφέρον της. Αναξιοποίητος και ο Dinklage ( ο Τύριον του Game of Thrones) , αναξιοποίητη και η συγκυρία . Γιατί το φιλμ θα μπορούσε να ταιριάξει με όλα όσα συμβαίνουν με τον Trump στην Αμερική αλλά οι σεναριογράφοι αγρόν ηγόραζον, όπως και όταν έγραφαν το τέλος. Με όλα αυτά ξέχασα ποιός είναι το αφεντικό….

 

Facebook Comments