Συνέντευξη Τύπου παραχωρεί αυτή την ώρα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχωρώντας σε έναν απολογισμό των αποφάσεων του πρόσφατου Eurogroup. Αναλυτικά ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην τοποθέτησή του σημείωσε:

“Θέλαμε να τελειώσουμε το αφήγημα του χρέους και της διαπραγμάτευσης με μία καθαρή εικόνα για τους Έλληνες πολίτες αλλά και για τους οικονομικούς παράγοντες Έλληνες και ξένους ώστε να ξέρουν τι να αναμένουν για το μέλλον.

Είχαμε 3 στόχους στο Eurogroup. Ο πρώτος ήταν η εξασφάλιση της εκταμίευσης η οποία πηγαίνει μαζί με την αξιολόγηση. Ο δεύτερος ήταν παράλληλα με την αξιολόγηση να μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση η οποία ελπίζουμε πως θα έρθει γρήγορα και ο 3ος στόχος ήταν η δέσμευση για το χρέος.

Δεν αμφισβητεί κανείς πως ο 1ος στόχος επιτευχθεί καθώς και η αξιολόγηση κλείνει και η εκταμίευση θα γίνει.

Αναφορικά με το χρέος σας τονίζω πως για 1η φορά υπάρχει επίσημη αναγνώριση από το Eurogroup και τους θεσμούς πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Αυτό αναγνωρίζεται τόσο στο κείμενο του Eurogroup όσο και στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε. Υπάρχει πλέον ένα πλαίσιο το οποίο για πρώτη φορά ορίζει το τι σημαίνει αναγκαιότητα ελάφρυνσης του χρέους. Βραχυπρόθεσμα από την 1η στιγμή της εκταμίευσης ο ESM θα δουλεύει συστηματικά και θα επεμβαίνει για να αλλάξει το προφίλ του ελληνικού χρέους, θα προσπαθήσει παράλληλα να μειώσει το ρίσκο του επιτοκίου.

Μεσοπρόθεσμα εντός του 2018 υπάρχει μία δέσμη μέτρων που αφορά τη χρήση του SMB τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την εξαγορά του παλιού χρέους. Θα υπάρχουν αλλαγές και στις περιόδους χάριτος αλλά και στην επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους. όλα αυτά δεν διατυπώνονται γενικώς αλλά με σαφήνεια και δεν μπορεί να δοθεί καμία άλλη ερμηνεία. Επιπλέον το ΔΝΤ σημειώνει πως θα συμμετέχει στο πρόγραμμα όταν γίνει μία εκτίμηση

Τώρα θα υπάρχει αυτόματος μηχανισμός – “κόφτης” που θα αποφασιστεί το 2018 ο οποίος θα κάνει μακροπρόθεσμα βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Η επιτυχία θα φανεί σε βάθος χρόνου και έχω επίγνωση πως αυτή η σημερινή εξέλιξη δεν βοηθά άμεσα τους ανθρώπους που δεν τα βγάζουν πέρα. Αλλά εάν πάρουμε όλα όσα αποκομίσαμε κάνοντας τους απαραίτητους συμβιβασμούς το μέλλον θα είναι καλύτερο. Αυτό πρέπει να γίνει με αμοιβαία κατανόηση, σωστή ενημέρωση και σωστή ανταλλαγή απόψεων και επιχειρημάτων”.

Σε σχετική ερώτηση για το ποιες είναι τελικώς σήμερα οι εκκρεμότητες με τους θεσμούς ο κύριος Χουλιαράκης ανέφερε:

1.Ο μεγάλος όγκος των εκκρεμοτήτων αφορά νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο της Κυριακής. 3 είναι τα κυρίως θέματα. το 1ο το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ελληνικού. Σήμερα διαπραγματευόμαστε τη διάρκεια της παράτασης στη διαπραγμάτευση με τους επενδυτές.
2.Η δεύτερη εκκρεμότητα αφορά τα κόκκινα δάνεια με εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου. Η εκκρεμότητα προέκυψε επειδή το ζήτημα αυτό δεν είχε συζητηθεί με τους θεσμούς. Αυτή τη στιγμή υπάρχει τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς ώστε να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή στο ζήτημα αυτό.
3.Νομικές διατυπώσεις στο θέμα του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων που αφορούν τη νομική κάλυψη των μελών που θα το απαρτίζουν.

Ο κύριος Τσακαλώτος σημείωσε επίσης: « Σε περίπτωση θετικής απόκλισης – πλεονάσματος , οι θεσμοί τονίζουν πως εάν η βελτίωση είναι μόνιμη η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει αυτοβούλως στη διάθεση των κεφαλαίων. Σε προσωρινή βελτίωση η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να προχωρήσει σε μία εφάπαξ παροχή προς τους μη έχοντες».

Ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφερόμενος στα πλεονάσματα και πως αυτά θα διαμορφωθούν μετά το 2018 τόνισε πως η σημερινή απόφαση του Eurogroup δεν αναφέρει οτιδήποτε για μετά το 2018 και μοιραία είναι ένα ζήτημα το οποίο θα συζητηθεί σε νέα συνεδρίαση εάν και εφ’ όσον απαιτηθεί. Ο κύριος Χουλιαράκης επισήμανε πως είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθούν τα πλεονάσματα σε επίπεδα 3,5% για μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι ελάχιστες οι χώρες που κατάφεραν κάτι τέτοιο. “Βασική μας επιδίωξη είναι τα πλεονάσματα να μειώνονται σταδιακά”.

Facebook Comments