Στις αρχές Μαΐου , όταν και η Ελληνική Στατιστική Αρχή, δημοσίευσε τα προκαταρκτικά στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ το α’ 3μηνο του τρέχοντος έτους, αυτό το -1,3% προκάλεσε προβληματισμό στους πάντες, από το οικονομικό επιτελείο έως τους παράγοντες της αγοράς και τους αναλυτές, εγχώριους και ξένους. Όλοι, ενδόμυχα και μη, εύχονταν ότι στα τελικά αποτελέσματα θα υπήρχε διόρθωση επί τα βελτίω.

Φευ, η 30η Μαΐου ήλθε, και η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις της ανεβάζοντας την ύφεση στο 1,4% ακριβώς λοιπόν στο διπλάσιο από την ετήσια εκτίμηση του μνημονίου. Το β’ 3μηνο ήταν επίσης κακό, αφού η σκιά της αξιολόγησης έπεσε βαριά επάνω του επιδεινώνοντας όλους τους λεγόμενους πρόδρομους δείκτες με αποτέλεσμα και η ίδια η κυβέρνηση να παραδέχεται ότι η ύφεση θα εξακολουθήσει.

Έτσι όπως διαμορφώνεται πλέον η εικόνα της οικονομίας ,τα κάστανα από τη φωτιά καλείται να τα βγάλει για μια ακόμη φορά ο τουρισμός ενώ η κυβέρνηση ποντάρει πολλά και στα 2,8δισ€ που θα πέσουν στην πραγματική οικονομία για την αποπληρωμη ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου έως το τέλος του έτους. Πέραν τούτων ουδέν, αφού ούτε η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει αναπτυξιακό σχέδιο ούτε αναμένονται επενδύσεις από το εξωτερικό πλην ευχολογίων.

Τα αποτελέσματα έως τώρα σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων δείχνουν αύξηση τουριστικών αφίξεων κατά περίπου 120.000 για το πρώτο 4μηνο. Δυναμική όμως που επιβάλλεται να ενισχυθεί σημαντικά αν πρόκειται ο τουρισμός να βελτιώσει την εικόνα του ΑΕΠ. Ενδεχόμενο αμφίβολο αν σκεφτεί κανείς ότι από αύριο το τουριστικό προϊόν (μεταφορές, εστίαση, διαμονή) γίνεται πιο ακριβό με την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% ( την οποία ακόμη και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαρακτήρισε οικονομικά ανόητη ) ενώ ειδικά στα 11 νησιά Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο – όπου καταργούνται οι μειωμένοι συντελεστές – θα έχουμε «βίαιη» αύξηση του συντελεστή από το 16% στο 24%.

Φυσικά το πλήγμα θα είναι γενικό στην οικονομία και όχι μόνο στον τουρισμό αφού από την 1η Ιουνίου αρχίζει ένα 7μηνο κόλαση για τους φορολογούμενους.  Η αύξηση στον ΦΠΑ που σημαίνει αυξήσεις σε καύσιμα , δεκάδες τυποποιημένα προϊόντα, ΜΜΜ, κόμιστρα ταξί, εστίαση και υπηρεσίες θα ελαφρύνει τη μια τσέπη. Ταυτόχρονα οι αυξημένες παρακρατήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις λόγω της νέας φορολογικής κλίμακας και της μείωσης του αφορολόγητου θα ελαφραίνουν την άλλη.

Από τις 29 Ιουλίου και σε 3 διμηνιαίες δόσεις θα αρχίσει να πληρώνεται ο φόρος εισοδήματος και ακολουθεί ο φουσκωμένος ΕΝΦΙΑ έως και σε 7 μηνιαίες δόσεις. Την τελευταία πινελιά θα βάλουν τα τέλη κυκλοφορίας.
Παράγοντες της αγοράς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι αν μόνο το α’ 3μηνο του έτους που είναι σχετικά ελαφρύ ως προς τις φορολογικές υποχρεώσεις έχουν προστεθεί 3,6δισ€ ληξιπρόθεσμων οφειλών, τότε από τον Ιούνιο που αρχίζει η νέα φορολογική καταιγίδα η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει επικίνδυνα με εφιαλτικά για την οικονομία αποτελέσματα.

Ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει παραδεχθεί ότι τα μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση είναι υφεσιακά. Με βάση του δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές μόνο ΕΝΦΙΑ και έμμεσοι αναμένεται να βυθίσουν το ΑΕΠ κατά 4,85δις€. 

Αν λοιπόν ο τουρισμός δεν βγάλει λαγό από το καπέλο του, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας φέτος θα είναι αρκετά μεγαλύτερη του 0,7% των επίσημων εκτιμήσεων μετατρέποντας την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,5% σε άπιαστο όνειρο , ξυπνώντας ταυτόχρονα τον εφιάλτη του δημοσιονομικού κόφτη.

Και τότε νέα μέτρα, θα βυθίσουν ακόμη περισσότερο την οικονομία στην ύφεση μετατρέποντας τη ρήση Τσακαλώτου μετά το τελευταίο Eurogroup περί εισόδου της ελληνικής οικονομίας σε ενάρετο κύκλο , σε κενό γράμμα. 

Facebook Comments