Η Kate Blanchett μεταφέρει τις γνώσεις της περί υψηλής ραπτικής σε ένα χωριό της Αυστραλίας, η Zoe Saldana τραγουδά Wild is the Wind ως NINA SIMONE και η Emma Watson προσπαθεί να ξεφύγει από την COLONIA DIGNIDAD. Καλή κινηματογραφική εβδομάδα !!

EL OLIVO/Η ΕΛΙΑ    

Σκηνοθεσία : Iciar Bollain

Πρωταγωνιστούν : Anna Castillo, Javier Gutierrez

Ο παππούς μιας οικογένειας ελαιοπαραγωγών πάσχει από κατάθλιψη και τηρεί όρκο σιωπής θρηνώντας για ένα παλιό ελαιόδεντρο που η οικογένεια αναγκάστηκε στο παρελθόν να ξεριζώσει για να αποπληρώσει τα χρέη της. Η μόνη που τον καταλαβαίνει είναι η εγγονή του , Άλμα, που ξεκινάει μια αποστολή εύρεσης και επιστροφής του δένδρου στον οικογενειακό κήπο…. 

Η τρίτη συνεργασία της Bollain με τον Σκωτσέζο ,και στενό συνεργάτη του Ken Loach , σεναριογράφο Paul Laverty. Ο δεσμός ανάμεσα σε παππού και εγγονή δομείται με πετυχημένα flashbacks και το ελαιόδενδρο γύρω από το οποίο περιστρέφονται οι αναμνήσεις της Άλμα αποκτά ένα συμβολικά χαρακτηριστικά. Το φιλμ όμως εξερευνά και τον ρόλο των κοινωνικών μέσων δικτύωσης στην μοντέρνα κοινωνία και τον ακτιβισμό του 21ου αιώνα καθώς το road -trip της Alma γίνεται αντικείμενο χλευασμού και θαυμασμού ταυτόχρονα στο facebook. Το φιλμ είναι γεμάτο συμβολισμούς , άλλοτε πιο διακριτικοί άλλοτε όχι τόσο, με καλές ερμηνείες και φωτογραφία και μελαγχολική μουσική. Δον Κιχώτης και Facebook , ενδιαφέρον μείγμα…..

UN PEU,BEAUCOUP, AVEUGLEMENT/ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΑ ΤΥΦΛΑ   
Σκηνοθεσία : Clovis Cornillac
Πρωταγωνιστούν : Clovis Cornillac, Melanie Bernier

Εργασιομανής που λατρεύει την ησυχία μένει δίπλα δίπλα με πιανίστα που ζει και αναπνέει για την μουσική της. Το ένα φέρνει το άλλο και τα πράγματα αποκτούν ενδιαφέρον….

Στις μοντέρνες κοινωνίες ανάμεσα σε 2 ανθρώπους υπάρχουν πολλά χιλιόμετρα, το facebook ή μόνο μερικές φωτογραφίες. Εδώ υπάρχει ένας τοίχος. Ο αναμενόμενος ερωτικός δεσμός που αναπτύσσεται δεν είναι τόσο ενδιαφέρων όσο το παρελθόν των 2 πρωταγωνιστών για το οποίο μάλιστα μας επιτρέπονται μόνο κάποιες “ματιές”. Γιατί η βασική ιστορία είναι προβλέψιμη όπως γενικά και η εξέλιξη του φιλμ. Καλή φωτογραφία και μοντάζ το κρατούν σε αποδεκτό επίπεδο. Καλές ερμηνείες χωρίς κάτι το φοβερό ενώ η σκηνοθεσία είναι λίγο “ακαδημαϊκή” για μια αισθηματική κομεντί. Σε θερινό και με ωραία παρέα θα περάσει εύκολα η ώρα….

THE DRESSMAKER/Η ΜΟΔΙΣΤΡΑ   
Σκηνοθεσία : Jocelyn Moorhouse
Πρωταγωνιστούν : Kate Winslet, Liam Hemsworth, Hugo Weaving,Judy Davies

Η Τίλι (Winslet) επιστρέφει στο πατρικό της στην Αυστραλία για να φροντίσει την άρρωστη μητέρα της και με το στυλ της αλλά και τις γνώσεις της στην υψηλή ραπτική αναστατώνει την τοπική κοινωνία.

Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Rosalie Haim. Στην αρχή εξεπλάγην, γρήγορος ρυθμός και μια διάθεση στο φιλμ ας την πούμε παλαβή. Και μετά χάος. Ξαφνικά προκύπτουν ανατροπές στο σενάριο( όχι πάντα για καλό), ένας διαγωνισμός μόδας, ρομάντζα, θάνατοι, εκδίκηση και με τον ρυθμό να πέφτει επικίνδυνα και η Moorhouse να προσπαθεί να τα βάλει σε τάξη και να μας οδηγήσει (χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία) σε κάποιου είδους λύση. Εκείνες που εξέχουν από την μετριότητα είναι η Davies και η Winslet, με αυτήν τη σειρά. Παρότι κωμωδία στην ουσία, οι κωμικές στιγμές είναι πολύ λίγες. Να πω κι ένα καλό, τα κοστούμια είναι πολύ καλά!!! Η Coco Chanel έλεγε ότι πριν φύγεις από το σπίτι, πρέπει να κοιταχτείς στον καθρέφτη και να αφαιρέσεις ένα αξεσουάρ. Εδώ μάλλον πρέπει να είχαν αφαιρέσει πολλά περισσότερα….

COLONIA/Η ΑΠΟΙΚΙΑ     
Σκηνοθεσία : Frlorian Gallenberger
Πρωταγωνιστούν : Emma Watson, Daniel Bruhl

Στη Χιλή του Πινοσέτ και προσπαθώντας να βρει τον αγαπημένο της ( Bruhl) ο οποίος απήχθη, νεαρή γυναίκα ( Watson) υποχρεώνεται να παρεισφρήσει στην διαβόητη COLONIA DIGNIDAD , μια σέκτα/στρατόπεδο συγκέντρωσης από την οποία κανείς δεν έχει ξεφύγει….

Και μόνο για ιστορικούς λόγους το φιλμ έχει την αξία του καθώς λίγοι γνωρίζουν για την COLONIA DIGNIDAD του καθεστώτος Πινοσέτ. Και ακόμη λιγότεροι έχουν ξεφύγει , σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία μόλις 5. Υποτίθεται ότι το πρωταγωνιστικό ζευγάρι είναι 2 από αυτούς. Το μεγάλο πρόβλημα της ταινίας είναι ότι πέφτει θύμα της επιδίωξης της για happy ending. Έτσι από μια συγκλονιστική ιστορία αγάπης μετατρέπεται προς το τέλος σε μια περιπέτεια μάχης με το χρόνο( πιθανότατα θέλοντας να προσομοιάσει στο ARGO του Ben Affleck) που της στερεί κάθε στοιχείο φυσικότητας , την οποία με τόσο κόπο προσπαθεί να χτίσει το πρωταγωνιστικό δίδυμο. Κάπως έτσι ότι συναισθήματα έχουν δημιουργηθεί έως τη μεταμόρφωση ( πόνος , οργή , θαυμασμός )χάνονται εύκολα. Επίσης παρότι ονομάζεται έτσι , αυτό το φριχτό μέρος μάλλον δεν αξιοποιείται όσο πρέπει όπως επίσης και ο NAZI-επικεφαλής του ( Michael Nyqvist) ο οποίος είναι όσο μουρλός πρέπει !!! Επιπλέον πρέπει να ξεπεράσεις και το γεγονός ότι η πλοκή καθορίζεται από δεκάδες υπερβολικά στοιχεία στο σενάριο. Συνοψίζοντας, πολιτικό θρίλερ χωρίς πολιτική, σεναριακές τρύπες και Χολιγουντιανό τέλος. Τέλεια συνταγή καταστροφής….

NINA     
Σκηνοθεσία : Cynthia Mort
Πρωταγωνιστούν : Zoe Saldana, David Oyelowo

H ιστορία πίσω από τον μύθο της καταπληκτικής Nina Simone….

Μιλάμε για φιάσκο και είναι απορίας άξιο πώς οι δημιουργοί τα κατάφεραν να πάρουν όλες τις λάθος αποφάσεις. Αρχίζοντας από την πρωταγωνίστρια καθώς την Νίνα Σιμόν , της οποίας τα χαρακτηριστικά ήταν τυπικής Αφρικάνας, καλείται να υποδυθεί η Λατίνα ( Δομινικανή Δημοκρατία και Πουέρτο Ρίκο) Σαλντάνα η οποία όσο και να προσπαθεί , δεν τα καταφέρνει. Το κατάλαβαν ότι έκαναν λάθος, της έβαλαν και προσθετική μύτη και έγινε ακόμη πιο λάθος. Δεύτερο μεγάλο λάθος είναι ότι η ταινία μας περιγράφει τα τελευταία χρόνια της ζωής της ( άρα ακόμη πιο λάθος η επιλογή της 37χρονης Saldana) όπου όμως τα σημαντικά γεγονότα είναι όσα και όταν ήταν στην κοιλιά της μητέρας της. Ούτε τo Wikipedia δεν γράφει κάτι γι αυτήν την περίοδο!! Βλέπουμε λοιπόν τη Simone μεθυσμένη να κακοποιεί τον πιστό της “υπηρέτη” και μετέπειτα μάνατζερ Clifton Henderson( Oyelowo) εκτός από μερικά χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον flashbacks. O Oyelowo είναι ένας από τους καλύτερους “νέους” ηθοποιούς αλλά ο ρόλος του είναι έτσι γραμμένος που είναι σαν να τον έχουν δεμένο πισθάγκωνα άρα άλλο ένα λάθος αφού πάει στράφι και το ταλέντο του. ΟΙ διάλογοι είναι επιεικώς κακοί και η σκηνοθεσία χωρίς πνοή. Το να παρουσιάζεις τη θεά NINA ως μια ημίτρελη μεθυσμένη που είχε μόνιμη ανάγκη να την νταντεύει ένας υπομονετικός υπηρέτης είναι για μένα τουλάχιστον προσβολή…..

BIS      
Σκηνοθεσία : Dominique Farrugia
Πρωταγωνιστούν : Franck Dubosc, Kad Merad

2 φίλοι που σιχαίνονται τις ζωές τους, ταξιδεύουν μετά από ατύχημα στο παρελθόν για να τις ξαναφτιάξουν…..

Χιλιοειπωμένη ιστορία ( έλεος) και μάλιστα ο Farrugia “κλέβει” απροκάλυπτα από άλλες ταινίες με παρόμοιο θέμα, πολύ λίγα πετυχημένα αστεία , ερμηνείες μέτριες  από 2 αστέρες κατά τάλλα στη Γαλλία , απόλυτα προβλέψιμο που στο τέλος θέλει να γίνει και διδακτικό. Ελπίζω να μην ξαναδούμε ποτέ κάτι τέτοιο….

TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES:OUT OF THE SHADOWS/ΤΑ ΧΕΛΩΝΟΝΙΝΤΖΑΚΙΑ 2     
Σκηνοθεσία : Dave Green
Πρωταγωνιστούν : Megan Fox, Tyler Perry

Οι μεταλλαγμένες χελώνες επιστρέφουν για να σώσουν την πόλη τους από έναν ακόμη κίνδυνο …..

Τι κι αν άλλαξε ο σκηνοθέτης ; Το αποτέλεσμα το ίδιο μην πω και χειρότερο από το πρώτο φιλμ. Μια ταινία που δοκιμάζει την υπομονή σου σε βαθμό να θέλεις να φύγεις από την αίθουσα. Σύμφωνα με την αξιολόγηση του απευθύνεται σε ηλικίες άνω των 12 ετών. Ενώ λοιπόν στη θεωρία είναι πολύ “σκληρό” για τα μικρότερα παιδιά, είναι εντελώς “παιδικό” και “αφελές” για τις μεγαλύτερες ηλικίες που έχουν γαλουχηθεί με Harry Potter, Hunger Games, Divergent κι άλλα παρόμοια franchizes. Απαράδεκτες ερμηνείες, ούτε ένα καλό αστείο παρά μόνο μια προσπάθεια – όπως και στην πρώτη ταινία – “αξιοποίησης” του φυσικού κάλλους της Megan Fox. Σε αυτά να προσθέσουμε το εντελώς προβλέψιμο σενάριο και τους διαλόγους για λοβοτομημένους…

 

Facebook Comments