Τα τύμπανα του πολέμου των… εργασιακών
Μπορεί η 1η αξιολόγηση να μην έχει ακόμη επισήμως ολοκληρωθεί – απομένουν πάντως μόνο τα τυπικά και μέχρι την Πέμπτη οπότε και διεξάγεται το τακτικό Euroworking
Μπορεί η 1η αξιολόγηση να μην έχει ακόμη επισήμως ολοκληρωθεί – απομένουν πάντως μόνο τα τυπικά και μέχρι την Πέμπτη οπότε και διεξάγεται το τακτικό Euroworking
Μπορεί η 1η αξιολόγηση να μην έχει ακόμη επισήμως ολοκληρωθεί – απομένουν πάντως μόνο τα τυπικά και μέχρι την Πέμπτη οπότε και διεξάγεται το τακτικό Euroworking Group όλα θα είναι έτοιμα για την εκταμίευση – και ήδη ακούγονται στη δημόσια συζήτηση τα τύμπανα του πολέμου της 2ης αξιολόγησης στην καρδιά της οποίας θα βρεθούν τα εργασιακά.
Κόντρα στην κοινή πεποίθηση, το κουτί της Πανδώρας δεν άνοιξαν τα «μοχθηρά» ΜΜΕ που επιβουλεύονται την κυβέρνηση όπως υποστηρίζουν τα μέλη της – κι εν προκειμένω ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος – κάθε φορά που τα πράγματα ζορίζουν. Το κλειδί στο κουτί έβαλε εκών – άκων ο πρόεδρος του ΣΕΒ ,Θεόδωρος Φέσσας, σε πηγαδάκι με δημοσιογράφους στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου.
Κι εδώ αρχίζει το…..μπιλιάρδο. Ο κ. Φέσσας σημείωσε ότι θα ήταν καλό εργαζόμενοι κι εργοδότες να συζητούν και να συναποφασίζουν αν η αμοιβή θα δίνεται σε 12,13,14 ή 15 όπως είπε χαρακτηριστικά κομμάτια. Υπονοεί βεβαίως την «κατάργηση» των δώρων και στον ιδιωτικό τομέα μέσω της ενσωμάτωσης τους στους 12 μισθούς. Θέση για την οποία πιέζει από την αρχή της μνημονιακής εποχής και το ΔΝΤ. Ο κ. Κατρούγκαλος βέβαια επέλεξε να «βγάλει λάδι» τους δανειστές στην προκειμένη περίπτωση δηλώνοντας πώς αυτό είναι κάτι που το θέτουν οι εργοδότες.
Η ρήση Φέσσα βεβαίως προϋποθέτει επίσης κι ένα καθεστώς όπου οι επιχειρησιακές συμβάσεις είναι ισχυρότερες από τις κλαδικές κάτι που προβλέπεται π.χ. στη Γαλλία. Η διάψευση Κατρούγκαλου μόνο για 13ο και 14ο μισθό ενδεχομένως να σημαίνει ότι το γαλλικό μοντέλο είναι στο τραπέζι των συζητήσεων. Η σιωπή του υπουργού εργασίας σημαίνει επίσης ότι ζητήματα όπως οι ομαδικές απολύσεις και η επαναφορά του δικαιώματος της ανταπεργίας, για τα οποία είναι κατηγορηματική η αρνητική θέση του ΣΕΒ και των υπολοίπων εργοδοτικών φορέων, είναι επίσης στο τραπέζι.
Κανείς από τους εργοδοτικούς φορείς δεν έχει τοποθετηθεί επί των λεγόμενων ευέλικτων μορφών εργασίας για τις οποίες πιέζουν οι θεσμοί. Όπως τη λεγόμενη μικροεργασία που προβλέπει πολύ χαμηλές αμοιβές χωρίς μάλιστα ασφαλιστική κάλυψη ή τα διαβόητα συμβόλαια μηδενικών ωρών που προβλέπουν εργασία κατά το δοκούν του εργοδότη.
«Σφαγή» αναμένεται να γίνει για το συνδικαλιστικό νόμο και τα προνόμια που απολαμβάνουν οι συνδικαλιστές. Τρόικα , εργοδότες ακόμη και η αξιωματική αντιπολίτευση δια του Κυριάκου Μητσοτάκη επιθυμούν αλλαγές. Η κυβέρνηση αναμένεται να υπερασπιστεί το υπάρχον καθεστώς, άλλωστε αυτοί που θίγονται είναι κυρίως δική της «οπαδοί».
Σε κάθε περίπτωση όσο τα τύμπανα των εργασιακών συνεχίζουν να χτυπούν τόσο θα συρρικνώνεται ο αναγκαίος πολιτικός και όχι μόνο χρόνος που υποστηρίζει ότι κέρδισε η κυβέρνηση με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Facebook Comments