Κάθε φορά που η Janet Yellen έχει ομιλία, χάνει λίγο και από την αξιοπιστία της καθώς είναι χαρακτηριστικό ότι οι απόψεις της για την αμερικανική οικονομία και τη νομισματική πολιτική, έχουν γίνει πολύ βραχυπρόθεσμες. Αυτό σημαίνει ότι η Yellen επηρεάζεται σημαντικά από τις αγορές και έχει χάσει τον έλεγχο καθώς έπεσε στην παγίδα των αγορών και πλέον κινείται με βάση το φόβο του τι θα προκαλέσει μια επόμενη κίνηση.

Η Janet Yellen έχει επιδείξει ένα σημαντικό ιστορικό αποτυχημένων προβλέψεων για την αμερικανική οικονομία και η ρητορική της είναι τόσο προβληματική που δεν αρμόζει σε κεντρικό τραπεζίτη, ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε στη Fed. Κατά την άποψή μου, η Fed ενδιαφέρεται να διασώσει τη Wall Street και όχι την αμερικανική οικονομία. Τα ίδια σχόλια, έχω γράψει και κατά το παρελθόν.

Άλλωστε και η συμπεριφορά της αγοράς είναι εξαιρετικά μπερδεμένη αφού παρατηρούμε παραδοσιακά uncorrelated assets να κινούνται παράλληλα, πολλές φορές ακόμα και με την ίδια δυναμική. Αυτό δεν είναι υγιές για τη συνέχεια. Δε μπορεί οι μεγαλύτεροι επενδυτές να αγοράζουν μανιωδώς χρυσό, κάτι που φαίνεται και από τις έντονες διακυμάνσεις κυρίως στην άνοδο και να αγοράζουν επίσης και puts για τον S&P 500 και οι αγορές να τους διαψεύσουν παταγωδώς. Και αυτό γιατί μερικοί επενδυτές, αποτελούν βασικό κορμό της πορείας του S&P 500.

Στην αρχή της χρονιάς έκανα την πρόβλεψη ότι ο χρυσός θα μπορούσε να κινηθεί μεταξύ $1.400-$1.450 και δεν έχει υπάρξει κάποιος λόγος που θα με κάνει να αλλάξω την πρόβλεψη αυτή.

Επίσης, σύμφωνα με τη JP Morgan, βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου ο κίνδυνος για μια νέα ύφεση είναι συνεχώς αυξανόμενος. Αυτό θα μπορούσε να συνεχιστεί για αρκετούς μήνες ακόμα μέχρι να φτάσει στα επίπεδα της ύφεσης. Ωστόσο είναι μια παράμετρος που είναι προβληματική.

Τέλος, συνεχίζεται η αμφιβολία στην Αγγλία καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ξεκάθαρο προβάδισμα στο Brexit. Θεωρώ ότι ακόμα υπάρχει σημαντικός χρόνος και σε λίγες ημέρες οι νέες δημοσκοπήσεις πιθανότατα θα είναι διαφορετικές.

Facebook Comments