Παρά το φορολογικό παροξυσμό από τον Αύγουστο του 2015, το πρώτο 4μηνο του 2016 η κυβέρνηση έχει καταφέρει να εισπράξει 186εκ€ λιγότερα από ότι την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Και οι οιωνοί δεν είναι με το μέρος της αν σκεφτεί κάποιος, ότι αν και δεν έχει αρχίσει ακόμη η είσπραξη φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν «γεννηθεί» μέσα στο 2016 φτάνουν τα 4,33δισ€.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν με τον πέλεκυ του «κόφτη» να επικρεμάται πάνω από το κεφάλι όλων. Με δεδομένη λοιπόν την φορολογική εξάντληση των συνήθων υποζυγίων, μοιραία θα αναρωτηθεί κάποιος τι γίνεται με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Η απάντηση βάση των αποτελεσμάτων – όπως άλλωστε και στα χρόνια της γαλαζοπράσινης διακυβέρνησης – είναι σχεδόν τίποτε.

Δεν πολυέχει σημασία αν το προσωπικό είναι ελάχιστο ( που είναι), αν δεν υπάρχουν υλικοτεχνικές υποδομές ( που δεν υπάρχουν) , αν υπάρχει πολιτική βούληση ( που δεν υπάρχει) , αν δίνονται κίνητρα στους υπαλλήλους (που δεν δίνονται) αν αν αν… Άλλωστε 6 μνημονιακα χρόνια φτάνουν και περισσεύουν για να βελτιώσεις την κατάσταση και να μην φορτώνεις τους πολίτες σου με φόρους και περικοπές.

Οι αριθμοί είναι δυστυχώς απογοητευτικοί. Το κέντρο ελέγχου μεγάλων επιχειρήσεων έχει σαν στόχο την ολοκλήρωση 400 ελέγχων φέτος. Στο 1/3 της διαδρομής (Ιανουάριος –Απρίλιος) είχε ολοκληρώσει 112. Βεβαιωμένοι φόροι 268εκ€, στόχος έτους 900εκ€!!! Στο κέντρο φορολογουμένων μεγάλου πλούτου η κατάσταση είναι ακόμη πιο αποκαρδιωτική. Στόχος ελέγχων 600, πραγματοποιήθηκαν 79!!! Βεβαιωμένοι φόροι 79εκ€ με στόχο τα 500εκ€.

Ποια είναι η αντίδραση της κυβέρνησης ; Καταρχήν επικοινωνιακή διαχείριση του Βατερλό, προπαγάνδα θα υποστήριζαν οι κακόβουλοι. Στη Βουλή, ο Τρύφων Αλεξιάδης απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση για το τι γίνεται φέτος, πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα συγκρίνοντας το 2014 με το 2015. Επιπλέον η Γενική Γραμματεία εσόδων έστειλε ειδοποίηση σε 25.000 οφειλέτες με χρέη άνω των 150.000€ να ρυθμίσουν ή να εξοφλήσουν έως τις 29 Ιουνίου, ειδάλλως θα ακολουθήσει η διαπόμπευση τους μέσω της δημοσιοποίησης των ονομάτων τους. Μέτρο που το μνημόνιο το προέβλεπε για τον Οκτώβριο του 2015.

Δεύτερη δράση οι ανέξοδες εξαγγελίες. Η μεγάλη τομή κατά της πάταξης του λαθρεμπορίου καυσίμων ανασύρεται κάθε τρεις και λίγο, μόνο ο κ. Μάρδας την είχε εξαγγείλει τουλάχιστον 10 φορές. Το Marketnews πάντως πληροφορείται ότι το σχετικό ν/σ μεταφέρεται για το 2017 λόγω της πολυπλοκότητας του!!!!

Στο τρίτο στάδιο , ευτυχώς, γίνονται και κάποιες κινήσεις. Το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καπνικά προϊόντα βρίσκεται ήδη στη δημόσια διαβούλευση. Θα ακολουθήσει το πολυπόθητο νομοσχέδιο για την προώθηση τη χρήσης του πλαστικού χρήματος. Από το Σεπτέμβριο θα αλλάξει προς το αυστηρότερο το καθεστώς ποινών σε περίπτωση μη έκδοσης αποδείξεων και άλλων φορολογικών στοιχείων. Με βάση τα ισχύοντα αν μια επιχείριση δεν κόψει απόδειξη τιμωρείται με πρόστιμο ίσο με το 50% του ΦΠΑ που δεν απεδόθη , ουσιαστικά δηλαδή αποτελεί αντικίνητρο για την μη έκδοση του φορολογικού στοιχείου.  

Facebook Comments