Η BoJ δεν παρασύρθηκε από τη φημολογία και τις αναλύσεις των επενδυτικών τραπεζών, αλλά ούτε και θορυβήθηκε από την ασταμάτητη άνοδο του JPY και διατήρησε τη νομισματική της πολιτική, αμετάβλητη.

Σύμφωνα με τη BoJ, η ιαπωνική οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται σταδιακά παρά τη μείωση του ρυθμού αύξησης των εξαγωγών εξαιτίας της αδυναμίας των αναδυόμενων αγορών. Όμως καθώς οι αναδυόμενες αγορές αναμένεται να σταθεροποιηθούν, αναμένεται και νέα αύξηση των εξαγωγών.

Παρακάτω είναι μερικά σενάρια για το μέλλον και ο πιθανός αντίκτυπος που θα έχουν στις αποφάσεις της BoJ.

  • Οι ξένες οικονομίες συνεχίζουν να αναπτύσσονται σημαντικά αλλά οι αναδυόμενες οικονομίες παραμένουν αδύναμες. Αυτό θα οδηγήσει σε πτώση των εξαγωγών. (dovish BoJ).
  • Οι ξένες επενδύσεις σημειώνουν άνοδο εξαιτίας των ισχυρών εταιρικών κερδών. (hawkish BoJ).
  • Βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας και κατοικίας, αλλά επιδείνωση στην κατανάλωση. (hawkish BoJ).
  • Καμία αύξηση στη βιομηχανική παραγωγή. (neutral BoJ).
  • Οι χρηματοοικονομικές συνθήκες παραμένουν ιδιαίτερα χαλαρές. (neutral BoJ).
  • Ο πληθωρισμός παραμένει στο 0%. (neutral BoJ).

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, η BoJ κάλυψε όλους τους κινδύνους που υπάρχουν και που επηρεάζουν τη νομισματική πολιτική. Μεταξύ αυτών, οι ανησυχίες που υπάρχουν για τις αναδυόμενες οικονομίες και κυρίως την Κίνα, οι εξελίξεις στην αμερικανική οικονομία και ο αντίκτυπος που έχουν οι αποφάσεις της Fed στην παγκόσμια οικονομία, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και τα προβλήματα χρέους στην Ευρωζώνη.

Η BoJ διατηρεί ανοιχτό το σενάριο των περαιτέρω ενεργειών αν αυτό κριθεί απαραίτητο ενώ θα παρακολουθεί στενά και το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Οποιαδήποτε ενέργεια θα αποφασισθεί σε συνεργασία με τις άλλες κεντρικές τράπεζες.

Facebook Comments