Κι όμως συνέβη….Η κυβέρνηση που έκανε σημαία της την διαπραγματευτική της επιτυχία για την μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, υπέγραψε ότι θα επιτυγχάνει πλεονάσματα του 3,5% έως το 2028!! Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο επικαιροποιημένο μνημόνιο περιγράφοντας το βασικό σενάριο των δημοσιονομικών εκτιμήσεων των θεσμών:

«Όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει πλεόνασμα 0,5% το 2016, 1,75% το 2107 και 3,5% τo 2018. Στη συνέχεια, η Ελλάδα αναμένεται να διατηρήσει το 3,5% για μια περίοδο 10 ετών , μετά την οποία θα αρχίσει βαθμιαία να μειώνεται στο 1,5% έως το 2040».

Δεν αναγράφεται κάπου, αλλά διαβάζοντας κάποιος ανάμεσα στις γραμμές, διαπιστώνει ότι είναι σαφές ότι στην περίπτωση που δεν πιάνεται ο στόχος τότε θα ενεργοποιείται αυτόματα ο κόφτης ο οποίος φυσικά και δεν θα ισχύσει έως το 2018 όπως διατείνονται στην κυβέρνηση.

Κατά τ’άλλα και παρότι η 1η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε (με αστερίσκους πάντως καθώς εκκρεμούν ακόμη η εναρμόνιση των εισφορών, η συμφωνία της ΔΕΗ με τους μεγάλους καταναλωτές, το πλαίσιο λειτουργίας της ΥΠΑ και η μεταφορά του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ) η Κομισιόν χτυπά καμπανάκι κινδύνου εκτροχιασμού του προγράμματος επισημαίνοντας ότι οι κίνδυνοι παραμονεύουν. Μεταξύ αυτών ενδεχόμενη μεταρρυθμιστική «κόπωση» της κυβέρνησης, πιο αρνητικές του αναμενόμενου επιπτώσεις του προσφυγικού στο εμπόριο και τον τουρισμό, πιο αρνητικές του αναμενόμενου επιπτώσεις από τους κεφαλαιακούς  ελέγχους αλλά και η έλλειψη προόδου στο ζήτημα της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων.

Στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων – και όπως συνέβαινε και με τις γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις – οι Βρυξέλλες ζητούν από την Αθήνα να μην ακολουθήσει την πάγια τακτική της πολιτικής παρέμβασης στις υποθέσεις του ΤΑΙΠΕΔ και στο νέο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Ταυτόχρονα ζητούν και τη νομική προστασία των μελών του εποπτικού συμβουλίου αλλά και των εμπειρογνωμόνων του.  Οι δανειστές περιμένουν έσοδα 2,6δισ€ από αποκρατικοποιήσεις φέτος και 18δισ€ συνολικά έως το 2022.

Ζήτημα πολιτικής παρέμβασης και γενικά πολιτικοποίησης βλέπουν οι δανειστές και στον Δημόσιο Τομέα – πώς αλλιώς άλλωστε; – και θέτουν ως πρωταρχικό στόχο του προγράμματος την αποπολιτικοποίηση του. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον εξορθολογισμό – μείωση κατ’ ευφημισμόν – των ειδικών μισθολογίων και δη των ένστολων. Ο Πάνος Καμμένος έχει διορία έως το Σεπτέμβριο για να βρει ισοδύναμα που θα αποτρέψουν τον κόφτη στις ένοπλε δυνάμεις.

Στο κρίσιμο ζήτημα της πραγματικής οικονομίας και της ρευστότητας στην αγορά , το μνημόνιο προβλέπει την αποπληρωμή 4δισ€ ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου μέσα στο 2016. Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν , το Δημόσιο θα έχει εξοφλήσει το σύνολο τους έως τον Ιούνιο του 2017. 

Facebook Comments