5 Απριλίου 2016. Ο υφυπουργός Εξωτερικών , αρμόδιος για θέματα διεθνών οικονομικών σχέσεων και άρα και επενδύσεων, δήλωνε από το Βερολίνο περίσσεια ελαφρότητα ότι τα capital controls δεν δημιουργούν προβλήματα στο επιχειρείν. Προσέθεσε μάλιστα ότι κίνητρο για την προσέλκυση επιχειρήσεων – ή ένα από αυτά – είναι οι χαμηλές τιμές για την αγορά εγκαταλελειμμένων εγκαταστάσεων στις βιομηχανικές ζώνες της χώρας!!!

Στις 13 Απριλίου ο κ. Μάρδας επανέλαβε την αιρετική του (sic) άποψη και στο εσωτερικό της χώρας προκειμένου να εμπεδωθεί και από τους “ντόπιους”. « Δεν υπάρχει πρόβλημα με τα capital controls στην οικονομία, ακόμη και οι τουρίστες τα έχουν ξεχάσει» απεφάνθη o Κωνσταντινουπολίτης καθηγητής οικονομικών. Δεν τήρησε μάλιστα ούτε το “fair play” αφού έκανε τη δήλωση σε εκδήλωση της Ομοσπονδίας των εμπόρων!!!

Τότε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης αποδείχτηκε εξαιρετικός Αμφιτρύων – ο καλός οικοδεσπότης στην Γαλλική γλώσσα – σημειώνοντας με αυτοσυγκράτηση ότι η οικονομία έχει και τα όρια της. Με αφορμή όμως την συμπλήρωση ενός έτους από την αποφράδα 29η Ιουνίου του 2015 όταν και επιβλήθηκαν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι , η ΕΣΕΕ επανήλθε με αριθμούς για την περιγραφή των επιπτώσεων των έλεγχων και ως γνωστόν οι αριθμοί δεν φημίζονται για την φιλοξενία τους…

Μέσα σε ένα χρόνο οι εξαγωγές μειώθηκαν 11,7% , η ύφεση σε ετήσια βάση βρίσκεται στο 1,3%, παρατηρήθηκε αποεπένδυση 2,7% όταν κυβέρνηση και αντιπολίτευση ομονοούν ( συμβαίνει κι αυτό) ότι η χώρα χρειάζεται επενδυτικό σοκ 100δις€ έως το 2022 και ο ρυθμός χορήγησης νέων δανείων εξυπακούεται ότι παραμένει αρνητικός. Η κατανάλωση μειώθηκε 4,3% , το οικονομικό κλίμα υποχώρησε στις 87,9 μονάδες και η χώρα έχασε και 6 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας. Από τον Ιούνιο του 2015 έχουν κλείσει σχεδόν 26.000 επιχειρήσεις στη χώρα!!!

Το χειρότερο είναι ότι τα capital controls ήλθαν για να μείνουν. Πέρυσι το φθινόπωρο, επίσης με περίσσεια ελαφρότητα, τα κυβερνητικά στελέχη δήλωναν ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα αρθούν στο τέλος του 2015 ( Γιώργος Σταθάκης Σεπτέμβριος 2015). Αργότερα πήγαμε στους πρώτους μήνες του 2016 ( Γιάννης Δραγασάκης Νοέμβριος 2015), μετά στο τέλος του α΄ 6μηνου ( Γιώργος Χουλιαράκης Ιανουάριος 2016). Δεν νομίζω να πιστεύει κανείς ότι σήμερα Πέμπτη θα αρθούν τα capital controls. Dum Spiro Spero όμως, και κάποιοι στιγμή θέλω να πιστεύω ότι οι προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου θα πέσουν μέσα.

Όσο όμως οι μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν και οι αξιολογήσεις μετατρέπονται σε πολύμηνα σίριαλ, η αξιοπιστία συνολικά της χώρας δεν αποκαθίσταται. Άρα δεν επιτυγχάνεται σταθερότητα και άρα οι έλεγχοι παραμένουν. Δεν είναι τυχαίο ότι οι καταθέσεις στη χώρα δεν επιστρέφουν (120,8δις€ τον Ιούλιο του 2015 – 121,7δις€ το Μάιο του 2016). Το τελειωτικό χτύπημα έδωσε το Brexit που αναμένεται να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο την άρση τους. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε αυτό που έλεγαν τραπεζίτες στον απόηχο του Βρετανικού δημοψηφίσματος. « Ευτυχώς που έχουμε capital controls γιατί τότε θα γινόμασταν μάρτυρες μιας ακόμη μαζικής φυγής καταθέσεων».

Facebook Comments