Μετά την ψυχρολουσία της αύξησης του ΦΠΑ, τον κόφτη στις συντάξεις και τα ραβασάκια του φόρου εισοδήματος – για όσους έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση καθώς η προθεσμία λήγει στις 15 του μηνός – οι φορολογούμενοι από τα μέσα Αυγούστου θα έρθουν αντιμέτωποι και με τον ΕΝΦΙΑ.

Τότε 6,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα αρχίσουν σταδιακά να βλέπουν να αναρτώνται στο Taxis τα νέα εκκαθαριστικά. Παρά τις κυβερνητικές κορόνες ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι δεν θα πληρώσουν ευρώ παραπάνω σε σχέση με πέρυσι , οι αλλαγές που ψηφίστηκαν σύμφωνα με την ομοσπονδία ιδιοκτητών ακινήτων μπορούν να αυξήσουν το λογαριασμό στα 4δισ€ !! Αυτό σημαίνει ότι ο λογαριασμός για τουλάχιστον 600.000 ιδιοκτήτες θα είναι φουσκωμένος.

Η πρώτη μεγάλη αλλαγή έχει να κάνει με την μείωση του αφορολόγητου του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ από τις 300.000€ στις 200.000€. Φορολογούμενος λοιπόν με συνολική περιουσία 300.000€ πέρυσι απαλλασσόταν από τον συμπληρωματικό φόρο ενώ φέτος θα επιβαρυνθεί με 125€. Μάλιστα από φέτος στον συμπληρωματικό φόρο εντάσσονται και τα αγροτεμάχια αλλά και οι λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίου. Αυτό σημαίνει ότι πολύ περισσότεροι φορολογούμενοι θα κληθούν φέτος να πληρώσουν για πρώτη φορά τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, ενώ όσοι τον πλήρωναν ήδη, θα τον καταβάλουν φέτος σημαντικά αυξημένο, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και κατά 450%

Η δεύτερη αλλαγή έχει να κάνει με την αύξηση των συντελεστών του κύριου ΕΝΦΙΑ για τα οικόπεδα εντός σχεδίου. Η αύξηση φτάνει και το 25% και σε ορισμένες περιπτώσεις αντισταθμίζει τη μείωση των αντικειμενικών αξιών που αποφασίστηκε τον Ιάνουάριο.

Γνωστή για τα φιλικά της αισθήματα απέναντι στο επιχειρείν η κυβέρνηση αποφάσισε ότι τα νομικά πρόσωπα πρέπει να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ ακόμη και για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα με συντελεστή ένα τοις χιλίοις. Ταυτόχρονα αυξήθηκαν και οι συντελεστές του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για κάθε νομικό πρόσωπο.

Σε μια ακόμη επίδειξη ευαισθησίας το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να καταργήσει την έκπτωση 25% που ίσχυε για τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα επιβαρύνοντας έτσι χιλιάδες ακόμη ιδιοκτήτες. 

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα εφόσον η εκκαθάριση του φόρου γίνει έως το τέλος Ιουλίου – ενδεχόμενο πολύ δύσκολο – η πληρωμή θα γίνει σε 5 μηνιαίες δόσεις έως το τέλος Δεκεμβρίου. Το πιο πιθανό σενάριο είναι η εκκαθάριση τον Αύγουστο και οι δόσεις 4. Πράγμα που σημαίνει ότι και φουσκωμένο ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουμε και σε λιγότερες δόσεις από τις 6 περσινές.

Α και να μην ξεχάσω! Αν – λέω αν – κάποιος θέλει να πληρώσει εφάπαξ μπορεί να το κάνει έως τις 31 Αυγούστου.

Facebook Comments