Φαβορί για τη διαδοχή του βρετανού πρωθυπουργού Ντέβιντ Κάμερον θεωρείται εδώ και καιρό η Τερέζα Μέι, όπως αποδείχθηκε και χθες στον πρώτο γύρω ψηφοφορίας στο κόμμα των συντηρητικών. Η Μέι συγκέντρωσε μια ψήφο παραπάνω από τους άλλους τέσσερις συνυποψήφιούς της.

Η δημοτικότητά της δεν φαίνεται μόνο στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αλλά αποτυπώνεται και στον βρετανικό τύπο, ο οποίος συνήθως επιλέγει μια σκληρή γλώσσα όταν πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα. Αντιθέτως λοιπόν, η Telegraph για παράδειγμα, κάνει λόγο για «ανατέλλον άστρο» αναφερόμενη στην Μέι. Στην παράταξή της πολλοί πιστεύουν ότι η Τερέζα Μέι διαφέρει πολύ από τους περισσότερους βρετανούς πολιτικούς και την θεωρούν κάτι σαν την βρετανική εκδοχή της γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ. Θεωρείται σταθερή στις αποφάσεις της, ακέραιη προσωπικότητα, πολύ εργατική και ψύχραιμη.

Ένας λόγος που αρκετοί την παρομοιάζουν με τη «σιδηρά κυρία» Μάργκρετ Θάτσερ είναι η παραμονή της στο υπουργείο Εσωτερικών για έξι συναπτά έτη. Τα τελευταία 100 χρόνια κανείς δεν άντεξε τόσο καιρό σε αυτή τη θέση.

Τα σχέδια της Μέι

Τι πρέπει να αναμένει όμως η Βρετανία και η ΕΕ σε περίπτωση που η Μέι διαδεχθεί τον Κάμερον;

Σε τηλεοπτική της εμφάνιση η βρετανίδα πολιτικός δήλωσε ότι το Brexit θα ισχύσει σε κάθε περίπτωση. «Φυσικά και θα γίνουν ακόμη διαπραγματεύσεις αναφορικά με την ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων που προέρχονται από την ΕΕ. Το δημοψήφισμα του Brexit μας έδωσε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχίζεται η ελεύθερη μετακίνηση με αυτόν τον τρόπο. Πρέπει να υπάρξει έλεγχος της μετακίνησης των ανθρώπων που έρχονται στο Ην. Βασίλειο από χώρες της ΕΕ».

Είναι γνωστό ότι η Τερέζα Μέι τηρεί σκληρή στάση στο θέμα της μετανάστευσης είτε πρόκειται για ανθρώπους που προέρχονται από την ΕΕ, είτε από άλλες χώρες. Σε παλαιότερη δήλωσή της ανέφερε ότι «όπου υπάρχει μετανάστευση είναι αδύνατον να οικοδομηθεί κοινωνική συνοχή».

Σε πρόσφατη συνέντευξή της τόνισε: «Εργάζομαι σε θέματα μετανάστευσης εδώ και έξι χρόνια και γνωρίζω ότι δεν υπάρχει μια θαυματουργή λύση για τα προβλήματα και τις ανησυχίες που έχουν οι άνθρωποι αναφορικά με τη μετανάστευση. Δραστηριοποιηθήκαμε σε πολλού τομείς που αφορούν τους ανθρώπους που προέρχονται από χώρες εκτός της ΕΕ και επιθυμούν να έρθουν στο Ην. Βασίλειο και είχαμε μειώσεις τους αριθμούς. Όταν όμως η οικονομία μας άρχισε να ανακάμπτει, είδαμε ότι οι αριθμοί αυξήθηκαν και πάλι. Απομένει λοιπόν να γίνει ακόμη δουλειά στο πεδίο της μετανάστευσης από χώρες εκτός της ΕΕ».

Facebook Comments