Επενδυτές, αναλυτές και traders αρέσκονται να παρακολουθούν τα πρακτικά της Fed αλλά και τις συνεντεύξεις Τύπου και να παρατηρούν για τη φρασεολογία και για τη χρήση συγκεκριμένων λέξεων. Με βάση τη φρασεολογία των κεντρικών τραπεζιτών, μπορούν ευκολότερα να εκτιμήσουν τη μελλοντική νομισματική πολιτική. 

Ωστόσο, από πέρσι τον Ιούνιο που οι αγορές μπήκαν σε φάση ισχυρών αναταραχών, η λέξη “κίνδυνοι” έχει πολλαπλασιαστεί και αυτό δείχνει ότι η Fed γίνεται περισσότερο ανήσυχη για τις μελλοντικές εξελίξεις και για την εφαρμογή της μελλοντικής νομισματικής πολιτικής. Τα πρακτικά του Ιουνίου που δημοσιεύτηκαν χθες είχαν 13 αναφορές στη λέξη “κίνδυνοι” από 20 που ήταν τον Απρίλιο. 

Ωστόσο, από τον περασμένο Ιούλιο, η αναφορά της λέξης ξεπερνάει τις 10 φορές όπως αποκαλύπτουν τα πρακτικά. Μόνο τους προηγούμενους έξι μήνες υπήρξαν 75 αναφορές στη λέξη “κίνδυνοι”. Στο παρακάτω γράφημα, υπάρχει μια διαγραμματική απεικόνιση της συχνότητας με την οποία η λέξη “κίνδυνοι” έχουν επηρεάσει τον S&P 500, κατά το παρελθόν.

07 07 16 gedrisk

Είναι κομβικής σημασίας ένδειξη όταν οι αναφορές ξεπεράσουν τις 90 φορές και αυτό συνέβη τον προηγούμενο μήνα. Βασική διαφορά στις δυο τελευταίες περιόδους που είχαμε ισχυρές απώλειες για τους δείκτες, είναι ότι και στις δυο προηγούμενες τα επιτόκια ήταν σε υψηλά επίπεδα.

Facebook Comments