Tο πρώτο πεντάμηνο του 2016 μπήκε «λουκέτο» σε 15.435 επιχειρήσεις λόγω της κατακόρυφης πτώσης της ζήτησης, της υπερφορολόγησης, και της μηδενικής πρόσβασής τους σε ρευστότητα από τις τράπεζες. 

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες ξεπέρασαν τα 7 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας έτσι το ποσό που είχε προβλεφθεί για τη χρηματοδότησή τους από το πρόγραμμα του ESM, με τα 3,2 δις. από αυτά να έχουν δημιουργηθεί τις ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. 

Μάλιστα, σύμφωνα με τη ρήτρα που έχουν επιβάλει οι θεσμοί, δεν θα υπάρχει νέα καταβολή δόσης για την αποπληρωμή οφειλών αν δεν έχει εκκαθαριστεί προηγουμένως το 80% των οφειλών για τις οποίες έχουν ήδη διατεθεί τα ποσά από τους θεσμούς. Δηλαδή αν τον Σεπτέμβριο δεν έχει δοθεί το 80% του 1,8 δισ. ευρώ, νέα δόση… γιοκ!

Ο τουρισμός κατεβάζει… στροφές, με τις όποιες επιπτώσεις θα έχει αυτό στην ανάκαμψη της οικονομίας και στα φορολογικά έσοδα.

Μαχαίρι έως 2,1 δισ. ευρώ σε μισθούς και συντάξεις αν στο δεύτερο τρίμηνο του 2017 διαπιστωθεί πως η Ελλάδα δεν πέτυχε φέτος το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα και ενεργοποιηθεί ο κόφτης.

Πτώση των καταναλωτικών δαπανών στα νοικοκυριά και κατάρρευση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης κοντά στα επίπεδα της κρίσης του 2012.

Μείωση των εξαγωγών κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από το 2009 και τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, όταν στο πρώτο τρίμηνο του 2015 είχαν διευρυνθεί κατά 3,7%.

Κατά άλλα, η ανάπτυξη έρχεται.

Και όλα αυτά σε μία Ευρώπη που μόλις έχει αρχίσει να αισθάνεται τις επιπτώσεις του Brexit, με το ντόμινο των βρετανικών funds του κλάδου των ακινήτων να λαμβάνει δραματική τροπή, με τους κλυδωνισμούς του ιταλικού τραπεζικού συστήματος να απειλούν με νέα κρίση την ευρωζώνη και με ένα ελληνικό τραπεζικό σύστημα που κάθεται πάνω σε ένα βουνό κόκκινων δανείων, ενώ δεν βλέπει τις καταθέσεις να επιστρέφουν ούτε με τα κιάλια.

Η προειδοποίηση της Credit Suisse ότι οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών διαπραγματεύονται σε παρόμοια επίπεδα με αυτά εκείνων των ιταλικών τραπεζών που έχουν σημαντικό πρόβλημα κόκκινων δανείων, λέει πολλά. Όπως πολλά λένε και οι συγκρίσεις. Τα κόκκινα δάνεια στις ελληνικές τράπεζες αγγίζουν το 50% του ελληνικού ΑΕΠ, ενώ στην Ιταλία που «δονείται» από τον τραπεζικό σεισμό, ο κλάδος έχει φορτωθεί με κόκκινα δάνεια ύψους μόλις του 15% του ιταλικού ΑΕΠ.

Όπως τονίζει η ελβετική τράπεζα, η διαδικασία αποκατάστασης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αναμένεται να συνεχιστεί για αρκετά χρόνια και η όποια μακροοικονομική βελτίωση θα έχει μόνο περιορισμένη θετική επίδραση στο ύψος των κόκκινων δανείων στο μεσοπρόθεσμο διάστημα. Με λίγα λόγια, θα πάρει χρόνια πριν ομαλοποιηθούν οι τράπεζες, για ότι σημαίνει αυτό για την οικονομία και τις επιχειρήσεις, αλλά και για τις ίδιες τις ελληνικές τράπεζες. 

Όταν κανείς κοιτάξει αυτά τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας και, ουσιαστικά, των επιδόσεων της ελληνικής κυβέρνησης, κάθε άλλο παρά βελτίωση της κατάστασης θα παρατηρήσει, και σε καμία περίπτωση δεν θα δει σημάδια επιστροφής της ανάπτυξης και εξόδου στις αγορές που υπόσχεται ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί του.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά η κυβέρνηση διαμηνύει ότι πρόθεσή της είναι να κλείσει γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση αλλά ο κ. Τσακαλώτος δηλώνει ότι και στην 2η αξιολόγηση… “θα έχουμε συγκρούσεις και διαφορές”!

Και ξαφνικά, έτσι για να πει ότι κατάφερε κάτι, η κυβέρνηση δημοσιοποιεί τη λίστα με τους μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου τους οποίους… εντόπισε και κυνηγά… Ναι, μόνο που περιλαμβάνει ονόματα εταιρειών που είχαν δημοσιοποιηθεί και το 2012 και οι οποίες δεν πρόκειται να αποπληρώσουν ποτέ τις οφειλές τους αφού δεν βρίσκονται εδώ και χρόνια σε λειτουργία.  Παράλληλα μας μετέφερε σε άλλες εποχές…

Ποια να πρωτοαναφέρουμε; Την Ακρόπολις Χρηματιστηριακή;  Την Ολυμπιακή Αεροπορία, που είναι σε εκκαθάριση από το 2014; Την Ατλάντικ Σούπερ Μάρκετ; Την Εγνατία Ασφαλιστική; Την Νεοχημική; Την Alapis; Την Artisti Italiani; Τα Sprider Stores; ‘Η την… Πειραϊκή Πατραϊκή και το Μινιόν;!

Μας παρουσίασαν λίστα με 88 δισ. ευρώ ληξιπροθέσμων οφειλών από τις οποίες μόλις το… 15% θεωρούνται εισπράξιμες. Ζωντανεύουν και τους… «πεθαμένους» δηλαδή.

Μια τρύπα στο νερό… Όπως και ότι άλλο βγαίνει από το «στόμα» αυτής της κυβέρνησης…

Facebook Comments