Σαν να μην έφταναν οι αυξήσεις φόρων και οι μειώσεις συντάξεων και μισθών, οι φορολογούμενοι πλέον θα είναι αντιμέτωποι και με τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς. Βάσει του επικαιροποιημένου μνημονίου έως το Δεκέμβριο, το Δημόσιο θα έχει βάλει χέρι στην περιουσία των μισών από τους οφειλέτες του είτε κατάσχοντας μισθούς και συντάξεις είτε εκπλειστηριάζοντας κατοικίες.

Στόχος είναι η είσπραξη έως το τέλος του έτους 2δισ€ παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές, περί τα 2,5δισ€ φετινές και επιπλέον 750εκ€ ασφαλιστικές εισφορές. Είναι προφανές ότι στο Μαξίμου θα κάνουν τα πάντα για να μην ενεργοποιηθεί ο κόφτης. Ταυτόχρονα – κι επειδή κανείς με βεβαιότητα δεν μπορεί να πει ότι η 2η αξιολόγηση που αναμένεται να αρχίσει κάποια στιγμή το Σεπτέμβριο θα τελειώσει και στην ώρα της – καλό είναι τα Δημόσια Ταμεία να είναι όσο το δυνατό πιο γεμάτα για να «βγάλουμε» το χειμώνα».

Επειδή υπάρχει πολύ μεγάλη σύγχυση ως προς το ζήτημα των οφειλών προς το Δημόσιο, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με τα χρέη προς τις τράπεζες δεν υπάρχει όριο προστασίας αντικειμενικής αξίας ακόμη και για την πρώτη κατοικία. Σε περίπτωση που χρωστάς περισσότερα από 500€ το Δημόσιο μπορεί να εκκινήσει τη διαδικασία κατάσχεσης του ακινήτου. Για τις κατασχέσεις δε λογαριασμών η κατάσταση είναι χειρότερη αφού αν χρωστάς – όσα κι αν είναι αυτά – και δεν έχεις ρυθμίσει τότε μπορούν να ενεργοποιηθούν τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Η μόνη προστασία είναι να έχεις δηλώσει στο Taxis έναν ακατάσχετο λογαριασμό ο οποίος έχει όριο 1250. Στις περιπτώσεις μισθών , συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων το ακατάσχετο είναι στα 1000€. Για το τμήμα 1000€ – 1500€ μπορεί να κατασχεθεί έως το 50% ( δηλαδή 250€) ενώ το ποσό άνω των 1500€ μπορεί να κατασχεθεί ολόκληρο.

Ταυτόχρονα η Γενική Γραμματεία Εσόδων προέβη και στη δημοσίευση των ονομάτων 13.700 οφειλετών του Δημοσίου με χρέη άνω των 150.000€. Η λίστα είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο της ΓΓΔΕ. Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι οι 100 μεγαλύτεροι οφειλέτες από την πλευρά των επιχειρήσεων χρωστούν 27δις€ και φυσικά από αυτά πολύ λίγα μπορεί να εισπράξει το Δημόσιο. Αρκεί να αναφέρω ότι στην πρώτη θέση είναι η κλειστή εδώ και χρόνια Ακρόπολις χρηματιστηριακή με οφειλές 8,5δισ€!!!

Είναι πάντως τουλάχιστον ειρωνικό, την ώρα που το Δημόσιο ετοιμάζει πογκρόμ κατασχέσεων απομυζώντας και τα τελευταία υπολείμματα ρευστότητας από μια καθημαγμένη αγορά, ταυτόχρονα να τη στραγγαλίζει ακόμη περισσότερο φορτώνοντας τη με φέσια.

Μόνο τον Μάιο – σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΛΚ – οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου αυξήθηκαν πλέον των 300εκ€ ενώ συνολικά ξεπερνούν πια τα 7δις€!!!

Facebook Comments