Τους τελευταίους 3 μήνες επικρατούσε μια συγκρατημένη αισιοδοξία στο Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων προς το Δημόσιο. Δικαιολογημένη ως ένα βαθμό αφού παρατηρούσαν στα στοιχεία τους ότι ο ρυθμός αύξησης τους έβαινε μειούμενος.

Η χρονιά ξεκίνησε με 1,45δις€ καινούριες οφειλές. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο αυξήθηκαν 1,3δις€ το Φεβρουάριο, 861εκ€ τον Μάρτιο και 694εκ€ τον Απρίλιο. Χωρίς ιδιαίτερες φορολογικές υποχρεώσεις, στην Νίκης περιμέναν ότι και ο Μάιος τριψήφιος θα ήταν αλλά σε χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο για να παγιωθεί και η αισιοδοξία. Τα αίματα πάγωσαν όταν τα στοιχεία έδειξαν 1,274δις€ καινούριων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Μόνο φέτος τα καινούρια χρέη αγγίζουν ήδη τα 5,6δις€ ενώ συνολικά το Δημόσιο κάθεται πάνω σε ένα βουνό 89δις€ οφειλών.

Τα αποτελέσματα του Μαϊου – που είναι διαχρονικά ένας σχετικά εύκολος μήνας για τους φορολογούμενους – επιβεβαιώνουν με πανηγυρικό τρόπο αυτό που είναι talk of the town τα τελευταία τουλάχιστον 4 χρόνια. Την εξαντλημένη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών.

Το πρόβλημα είναι ότι όπως και πέρυσι, η κυβέρνηση έχει επιλέξει να φορτώσει με φορολογικές υποχρεώσεις το β’ μισό του έτους. Στις 29 Ιουλίου πρέπει να πληρωθεί η πρώτη από τις 3 δόσεις του φόρου εισοδήματος.

Τον Σεπτέμβριο – έτσι όπως είναι η κατάσταση – θα αρχίσει η εξόφληση του «φουσκωμένου» ΕΝΦΙΑ για να κλείσει η χρονια με τα τέλη κυκλοφορίας. Όλα αυτά μαζί είναι περίπου 28δις€. Είναι περιττό να αναφέρω ότι στο ΥΠΟΙΚ η αγωνία βρίσκεται στο κατακόρυφο καθώς Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβριος θα δείξουν αν είναι εφικτός ο στόχος για πρωτογενός πλεόνασμα φέτος 0,5%.

Αν οι οιωνοί είναι δυσάρεστοι, τότε, ναι, σωστά μαντέψατε μας περιμένουν νέοι φόροι. Το plan b της κυβέρνησης προβλέπει ότι επίσπευση μέτρων που κανονικά θα τα περιμέναμε από το 2017. Σε απλά ελληνικά αυξήσεις σε καύσιμα, καφέ και τσιγάρα. Ταυτόχρονα στο οικονομικό επιτελείο θα ελπίζουν ότι τα δημόσια ταμεία θα γεμίζουν και από τα αποτελέσματα των εκτεταμένων φορολογικών ελέγχων που ήδη ανακοίνωσε ότι θα διεξάγει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Σε αντίθετη περίπτωση ο …κόφτης έρχεται όλο και πιο κοντά….

Facebook Comments