Ο Πιερ Μοσκοβισί έφυγε από την Αθήνα χωρίς να «ανταποδώσει» την Ελληνική φιλοξενία. Στα περισσότερα ζητήματα διέψευσε τις προσδοκίες της κυβέρνησης – που μάλλον και σε αυτήν την περίπτωση είχαν καλλιεργηθεί μονομερώς – και σε κάποια άλλα, τα πιο καυτά, είτε πέταξε την μπάλα στην εξέδρα είτε ήταν πιο ασαφής και από το μαντείο των Δελφών.

Όποιος πίστευε ότι η Κομισιόν θα κάνει τα «στραβά μάτια» σε κάποια από τα συμφωνηθέντα, ο Γάλλος επίτροπος νομισματικών υποθέσεων με το καλημέρα ζήτησε να ολοκληρωθούν κατά γράμμα όλα τα ορόσημα της πρώτης αξιολόγησης για να αρχίσει το συντομότερο δυνατό η δεύτερη. Έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στα κόκκινα δάνεια, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και την ανεξάρτητη αρχή εσόδων.

Στη συνέχεια ζήτησε να ολοκληρωθεί μέσα στο ορισμένο χρονοδιάγραμμα και η β’ αξιολόγηση καθώς οι Ευρωπαίοι ιδανικά θα ήθελαν τον Οκτώβριο να έχουν βγάλει το ελληνικό ζήτημα από τη μέση με δεδομένο ότι τότε θα αρχίζει κι επισήμως η διαδικασία του Brexit. Στα προαπαιτούμενα της β’ αξιολόγησης τοποθέτησε την πάταξη της φοροδιαφυγής, την αύξηση της εισπραξιμότητας των φόρων, την αναπτυξιακή στρατηγική και τα εργασιακά. Για το θέμα αυτό ρωτήθηκε συγκεκριμένα από τους δημοσιογράφους όμως ο Γάλλος αξιωματούχος το μόνο που δήλωσε είναι ότι στόχος δεν είναι να θιγούν τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά να αυξηθεί η απασχόληση.

Οι Ελληνικές προσδοκίες δεν δικαιώθηκαν και στο ζήτημα της μείωσης των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018. Παρά τα ΌΧΙ που έχει εισπράξει ήδη από τους επικεφαλής των θεσμών – με την εξαίρεση της Ντέλιας Βελκουλέσκου – , του Γερούν Ντάισελμπλουμ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η ελληνική πλευρά έθεσε εκ νέου το ζήτημα. Το αποτέλεσμα βέβαια ήταν το ίδιο. Σε μια απάντηση που έκρυβε και μια κάποια ενόχληση ο κ. Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι δεν θελει να ανοίξει ξανά τώρα αυτό το ζήτημα- το οποίο άλλωστε συμφωνήθηκε μόλις πριν 2 μήνες – και ότι ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών γνωρίζει το θεσμικό πλαίσιο.  

Το θέμα βέβαια των πρωτογενών πλεονασμάτων συνδέεται άρρηκτα με το ζήτημα του χρέους. Εδώ ο Πιερ Μοσκοβισί πέταξε επίσης την μπάλα στην κερκίδα λέγοντας ότι θα βρούμε και πρέπει να βρούμε μια λύση έως το τέλος του έτους και τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η ελληνική πλευρά έθεσε και το ζήτημα της μεγαλύτερης ελευθερίας κινήσεων μέσα πάντως στα όρια που θέτει το πρόγραμμα. Η κυβέρνηση έχει στα σκαριά 6-7 νομοθετικές πρωτοβουλίες τις οποίες θέλει να αξιοποιήσει ώστε να αντιστρέψει το κλίμα στο εσωτερικό της χώρας προσθέτοντας ορισμένους  βαθμούς στο «αριστερόμετρο».

Facebook Comments