Σε περίπτωση που η κυβέρνηση Τσίπρα αρνηθεί την έκδοση των οκτώ τούρκων αξιωματικών στην Τουρκία θα πρέπει να αναμένει εχθρική αντίδραση από την Άγκυρα, επισημαίνεται σε σχόλιο της ιστοσελίδας του γερμανικού ειδησεογραφικού προγράμματος n-tv: «Αν όμως τους εκδώσει η Αθήνα ενδέχεται να κατηγορηθεί για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Υπάρχει όμως και μια τρίτη δυνατότητα. Με δεδομένο ότι οι οκτώ τούρκοι αξιωματικοί δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, η υπόθεσή τους θα μπορούσε να εξεταστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Υπάρχουν μάλιστα δικαστικά προηγούμενα, όπως η περίπτωση του γερμανού Γενς Ζέρινγκ, την έκδοση του οποίου ζητούσαν οι ΗΠΑ από την Βρετανία κατηγορώντας τον για διπλή δολοφονία.

Οι δικαστές στο Στρασβούργο αποφάσισαν ότι ο Ζέρινγκ θα μπορούσε να εκδοθεί υπό την προϋπόθεση ότι στις ΗΠΑ δεν θα του επιβάλλονταν η θανατική ποινή. Σε μια άλλη περίπτωση, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απαγόρευσε στην Βρετανία να εκδώσει στην Ινδία τον Καραμγίτ Σινγκ Σαχάλ, ο οποίος ως μέλος της θρησκευτικής κοινότητας των Σιχ στήριξε το 1984 κίνημα για την απόσχιση της ινδικής επαρχίας Πουντζάμπ. Ο Σαχάλ συνελήφθη στην Ινδία και βασανίστηκε. Μετά την απελευθέρωσή του επέστεψε στην Βρετανία όπου διέμενε. Η βρετανική κυβέρνηση ωστόσο θέλησε να τον εκδώσει χαρακτηρίζοντάς τον απειλή για τη δημόσια ασφάλεια. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απαγόρευσε ωστόσο την έκδοση επικαλούμενη το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο απαγορεύει τα βασανιστήρια. Εννοείται ότι η περίπτωση των οκτώ τούρκων αξιωματικών είναι διαφορετική. Όμως η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συνιστά μια λύση, την οποία οφείλει να σεβαστεί κάθε κυβέρνηση».

Ισλαμιστής τρομοκράτης από τη μια μέρα στην άλλη;

Με αφορμή την χθεσινή επίθεση νεαρού Αφγανού με τσεκούρι εναντίον επιβατών αμαξοστοιχίας στη Βαυαρία που είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό πολλών ατόμων, η Frankfurter Allgemeine Zeitungπαρατηρεί: «Το νέο πρόσωπο της ισλαμιστικής τρομοκρατίας φέρει τα χαρακτηριστικά ενός δράστη σε κατάσταση αμόκ. Στην Ευρώπη αυξάνονται τα μέρη όπου σπέρνεται ο θάνατος χωρίς να χρειάζεται συγκεκριμένη εντολή. Αρκεί μονάχα μια εσωτερική φωνή. Κάποιες φορές η φωνή αυτή έρχεται από την μια μέρα στην άλλη. Σε περίπτωση που η πράξη ταιριάζει στους στόχους του Ισλαμικού Κράτους αρκεί το σύνθημα “Ο Αλλάχ είναι μεγάλος“ για να ακουστεί παντού η είδηση για την επίθεση. Και στην περίπτωση του Αφγανού χρειάστηκαν μόλις μερικές ώρες για να δώσουν την εντύπωση οι ισλαμιστές στην Εγγύς Ανατολή ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση».

Παρά τα τραγικά γεγονότα της Βαυαρίας η εφημερίδα του Ανοβέρου Neue Presse είναι πεπεισμένη ότι «αν αντιμετωπίσουμε τους πρόσφυγες με μεγαλύτερη καχυποψία αυξάνεται ο κίνδυνος για επιθέσεις. Ιδίως νεαροί μουσουλμάνοι πρόσφυγες που ήρθαν στη Γερμανία χωρίς συνοδεία ενηλίκου έλκονται από την ιδεολογία του Ισλαμικού Κράτους. Η επίθεση του 17χρονου Αφγανού δείχνει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση σε μια σωστή ενσωμάτωση στη Γερμανία. Ναι, είναι γεγονός ότι η πρόκληση για τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα σχολεία είναι μεγάλη. Όμως μόνο οι νέοι εκείνοι που αισθάνονται ότι ενσωματώνονται μέσω της εκπαίδευσης ή της εργασίας στην γερμανική κοινωνία είναι σε θέση να ξεφύγουν από τα δίχτυα των εξτρεμιστών».

Facebook Comments