Οι αγορές βραχυπρόθεσμα βρίσκονται σε επικίνδυνα επίπεδα, όπως έχουμε αναφέρει και την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά η βραχυπρόθεσμη πλάγια τάση κατάφερε να οδηγήσει τις τεχνικές ενδείξεις σε χαμηλότερα επίπεδα. Ωστόσο, το “στρες” είναι εμφανές σε μια σειρά αγορών αλλά και στην ίδια τη συμπεριφορά των επενδυτών. Για παράδειγμα, ο δείκτης VIX, έχει σημειώσει τέσσερα συνεχόμενα κλεισίματα κάτω από το 13 ενώ φλερτάρει και με επίπεδα τα οποία δεν είναι καθόλου βιώσιμα βραχυπρόθεσμα. Η τελευταία φορά που είχαμε αυτό τον επικίνδυνο συνδυασμό ήταν στις αρχές του περσινού Αυγούστου, όπου και ακολούθησε βίαιη πτώση σχεδόν 13%.

20 07 16 vix

Επίσης, το μοντέλο που παρακολουθούμε σχετικά με το VIX, έχει βρεθεί σε επίπεδα από τα οποία θεωρούμε ότι θα υπάρξει μια πτώση έστω και αν αυτή είναι 2-3 ημερών. 

Για να το αναλύσουμε περισσότερο, τα πολύ χαμηλά επίπεδα του VIX κάνουν την προστασία του χαρτοφυλακίου, μέσω options, πάρα πολύ φθηνή. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται η ζήτηση για προστασία μέσω VIX calls ή buy VIX futures και αυτό αυξάνει τη βραχυπρόθεσμη επικινδυνότητα των αγορών. 

Ωστόσο, τα νέα ιστορικά υψηλά φαίνεται ότι δεν είναι καθόλου τυχαία και ότι η οποιαδήποτε διορθωτική κίνηση είναι καταδικασμένη να μην οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες. Αργότερα θα οδηγήσουν σε απώλειες αλλά αυτό δεν αναμένεται εντός του 2016. Η μέση μερισματική απόδοση του S&P 500 είναι 4,4%. Αυτή τη στιγμή, η μερισματική απόδοση του S&P 500 είναι 2,1%. 

Σε απόλυτη βάση, ο S&P 500 πληρώνει τα μεγαλύτερα μερίσματα της ιστορίας του, με το σχετικό ratio να είναι $44,26/μετοχή. Προ του 2008, ο λόγος αυτός ήταν $31/μετοχή. Τέλος, ο ρυθμός αύξησης των μερισμάτων είναι 7,5% όταν ο ιστορικός μέσος όρος είναι 5,9%. Πείτε μου τώρα: Αν ήσασταν στην επενδυτική επιτροπή ενός pension fund και κάποιος συνάδελφος έλεγε ότι ο S&P 500 είναι μια πολύ καλή ευκαιρία γιατί τα ομόλογα είναι σε αρνητικές αποδόσεις, το αμερικανικό 10ετές είναι στο 1,552% και η απόδοση του S&P 500 είναι 2,1%, πως θα μπορούσατε να του πείτε ότι κάνει λάθος;;;

Στο Forex, θεωρούμε ότι οι πιέσεις στη στερλίνα θα επιστρέψουν στο επόμενο χρονικό διάστημα και ότι θα υπάρξουν και νέα χαμηλότερα επίπεδα, μετά από την πρόσφατη ανοδική αντίδραση, η οποία είναι πολύ πιθανό να έχει ολοκληρωθεί. 

Facebook Comments