Αύριο η Fed αναμένεται να ανακοινώσει τη νομισματική της πολιτική και οι αγορές δείχνουν ότι δεν αναμένουν κάποια αλλαγή. Μετά από το Brexit, οι πιθανότητες για μια νέα αύξηση επιτοκίων εντός του 2016, σχεδόν εκμηδενίστηκαν, ενώ υπήρξαν περισσότερα στελέχη της FOMC, τα οποία έδειξαν ότι δεν υπάρχει βιασύνη για μια νέα ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής.

Ωστόσο, η πορεία ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής, δεν αναμένεται ότι θα είναι κάτι εύκολο καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία από την αμερικανική οικονομία συνεχίζουν να είναι θετικά, δείχνοντας ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί, τόσο σε όρους ΑΕΠ όσο και σε όρους εργασίας. Αυτό αποτελεί μια σημαντική παράμετρος που δεν αποκλείεται να διατηρήσει ανοδικές τις όποιες πιθανότητες για μια αύξηση επιτοκίων.

Ο δείκτης οικονομικής έκπληξης, όπως αυτός καταγράφεται από τη Citigroup, βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014. Οι αγορές τιμολογούν την πιθανότητα μιας αύξησης επιτοκίων σε 50%, ενώ η πιθανότητα να συμβεί αυτό το Δεκέμβριο, σκαρφάλωσε από το 12% στο 48%. Αυτό αποτυπώνεται και στις δημοπρασίες αμερικανικών ομολόγων, με την τελευταία πώληση 2ετών, να είναι στα $26 δισ. και να υπερκαλύπτεται κατά 2,52 φορές.

Η αυριανή συνεδρίαση της Fed είναι απίθανο να φέρει αύξηση επιτοκίων, αλλά οι επενδυτές θα αναζητήσουν μια ξεκάθαρη ένδειξη για το χρόνο, από τις δηλώσεις της Yellen. Οι πιθανότητες μιας αύξησης το Σεπτέμβριο, είναι στο 25% αυτή τη στιγμή.

Facebook Comments