Η ελβετική κυβέρνηση υποβάθμισε σήμερα τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του ΑΕΠ φέτος λόγω της ισχύος του φράγκου, αλλά δήλωσε πως η ανάκαμψη στις ΗΠΑ και οι πιο θετικές προοπτικές για την Ευρώπη, θα καταλήξουν μόνο σε μια «πρόσκαιρη επιβράδυνση» της οικονομίας της χώρας.

Η απόφαση της ελβετικής κεντρικής τράπεζας να καταργήσει το πλαφόν για το φράγκο τον Ιανουάριο, έχει επιδεινώσει τις προοπτικές για την οικονομία και θα έχει αρνητικές συνέπειες για την ανταγωνιστικότητα των ελβετικών επιχειρήσεων, ανακοίνωσε η Κρατική Γραμματεία Οικονομικών Υποθέσεων (Seco).

Το ελβετικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί 0,9% φέτος, ανακοίνωσε η Seco, χαμηλότερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Δεκεμβρίου για 2,1%. Η ανάπτυξη του επομένου έτους θα διαμορφωθεί στο 1,8%, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για 2,4%.

Η ελβετική ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,3% φέτος, έναντι των προηγουμένων προβλέψεων του 3% και 3,4% το 2016, ανακοίνωσε η Seco.

Ο μέσος όρος του δείκτη τιμών καταναλωτή αναμένεται να διαμορφωθεί στο -1% φέτος, σε σχέση με την εκτίμηση για +0,2% τον Δεκέμβριο, και το 2016 θα κυμανθεί στο 0,3%.

 

Facebook Comments