Όταν τα αποτελέσματα του Ιουλίου ως προς την εκτέλεση του προϋπολογισμού έδειξαν τρύπα στα έσοδα 354εκ€ , στο ΥΠΟΙΚ δεν πανικοβλήθηκαν. Αφενός γιατί έτσι έπρεπε, δεν είναι εδώ για να πανικοβάλλονται αλλά για να επιτυγχάνουν στόχους, κι έσπευσαν να καταφερθούν κατά των ΜΜΕ για κινδυνολογία,. Αφετέρου στο πίσω μέρος του μυαλού τους είχαν τις εισπράξεις από το εκτεταμένο πρόγραμμα κατασχέσεων και πλειστηριασμών που ήδη τρέχει.

Τα στοιχεία όμως από το πρόγραμμα – σύμφωνα τουλάχιστον με όσα επικαλείται η ΕΣΕΕ – είναι μάλλον πενιχρά. Από τα περίπου 4εκ των οφειλετών, οι οικονομικές υπηρεσίες μπορούν να «αγγίξουν» περί τα 1,4εκ καθώς οι υπόλοιποι έχουν πτωχεύσει ή αποβιώσει, δεν έχουν εισοδήματα ή περιουσία ή έχουν δηλώσει προστατευόμενο τραπεζικό λογαριασμό. Κι από αυτούς ήδη 750.000 έχουν νιώσει τα κοφτερά δόντια της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση των κατασχέσεων κατά 30% σε σχέση με πέρυσι όμως οι εισπράξεις είναι μηδαμινές. Για την ακρίβεια από 151.000  τραπεζικούς λογαριασμούς κατασχέθηκαν συνολικά 80εκ€, ήτοι 530€ ανά λογαριασμό. 80εκ€ επί συνόλου 90δισ€ ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ούτε σταγόνα στον ωκεανό.

Το ανησυχητικό είναι ότι το 97% των κατασχέσεων αφορά ποσά κάτω των 3.000€ το οποίο δείχνει ότι έχουν εξαντλήσει τα «μεγάλα» ψάρια ή δεν θέλουν να τα εξαντλήσουν. Αν συμβαίνει το πρώτο και έχουμε ήδη φτάσει να κυνηγάμε τους οφειλέτες των 5.000€ ή λιγότερων τότε τα πράγματα είναι ανησυχητικά αφού είναι οφθαλμοφανές ότι οι δυνατότητες είσπραξης είναι πεπερασμένες. Το 2ο δεν θέλω καν να σκέφτομαι ότι συμβαίνει.

Με βάση όλα τα παραπάνω ο εμπορικός κόσμος ζητά με επιστολή του από το ΥΠΟΙΚ μια νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά το πρότυπο αυτής των 100 δόσεων.

Στο ΥΠΟΙΚ πράγματι το έχουν συζητήσει με την τρόικα, εισέπραξαν όμως την άρνηση των τεχνοκρατών αφού όπως υποστηρίζουν τέτοιου είδους ρυθμίσεις μόνο αυξάνουν τα ληξιπρόθεσμα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι εξαιτίας των capital controls αλλά και των σκληρών όρων – μετά από πρέμβαση των δανειστών – των ρυθμίσεων περίπου 200.000 οφειλέτες, από τους 935.000 που είχαν ρυθμίσει τα χρέη τους προς την εφορία, έχασαν τη ρύθμιση και περίπου 88.000 από τις 147.000 έχασαν την αντίστοιχη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Χρήματα δεν πρόκειται να βρέξει και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ακόμη κι από παράγοντες στην Καραγεώργη Σερβίας ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των φορολογουμένων να ανέβουν τον φορολογικό Γολγοθά που είναι επί θύραις, τα ληξιπρόθεσμα θα συνεχίσουν να διογκώνονται. Αν λοιπόν στο ΥΠΟΙΚ δεν πετύχουν κάτι θεαματικότερο από το να εξαγγέλλουν κάθε λίγο και λιγάκι ανένδοτους για την πάταξη της φοροδιαφυγής, σύντομα θα υπάρξει πραγματική ανησυχία και στο ΥΠΟΙΚ για την πορεία των εσόδων…..

Facebook Comments